U svetu se opere 2,5-5 odsto BDP-a

Prema procenama Svetske banke i MMF-a, godišnje u svetu opere od 2,5 do pet odsto BDP-a, kaže direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

11:58

Default images

Napominjući da je ta pojava raširena i u Srbiji, uz mnogobrojne domaće specifičnosti među kojima su i plaćanja na račune u ofšor teritorijama.

On je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" istakao da je kod nas razvijen institucionalni sistem za borbu protiv pranja novca.

Organizovana je stalna obuka menadžera u bankama za obavljanje tog specifičnog posla, a Udruženje banaka Srbije je Upravi za sprečavanje pranja novca u tome "partner u pravom smislu te reči", rekao je Vujičić.

Pored redovnih seminara na kojima predstavnici banaka pokazuju rezultate kroz studije slučajeva, značajna je i pomoć odgovarajućih medjunarodnih organizacija, tako da je uz pomoć USAID-a prošle godine obuku na 18 seminara pohađalo više od 700 učesnika.

Vujičić je dodao da je kroz slične škole, čije su organizovanje pomogli OEBS, Savet Evrope, TASIEX i UN, obuku za sprečavanje pranja novca lane prošlo više od 2.000 ljudi.

On je napomenuo da Narodna banka Srbije dosledno nadzire primenu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansijskog terorizma, tako da "to što su kod nas banke izgradile sistem za borbu protiv pranja novca najviše možemo da zahvalimo Narodnoj banci".

"Sistematski pristup problematici kao što je ova ima cilj da smanji manevarski prostor svima koji žele da legalizuju novac stečen kriminalom", zaključio je Vujičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: