Pandorina kutija besplatnih akcija

Trgovanje besplatnim akcijama Naftne industrije Srbije najverovatnije će startovati za desetak dana ali su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

11:14

Default images

Polazeći od pretpostavke da je Komisiji za listing potrebno pet dana da donese rešenje za izlazak kompanije na Berzu i još osam dana da se javnost upozna sa poslovanjem kompanije, spekuliše se da bi prvi dan trgovanja akcijama NIS-a mogao da bude 1. septembar.

S obzirom na to da je zahtev NIS-a za prijem na A listing berze stigao 16. avgusta (u 14 sati), to znači da bi trgovanje moglo da startuje krajem avgusta ili početkom septembra, ali precizan rok, kao i indikativna cena akcija, biće saopšten ove sedmice.

„Akta Berze propisuju javno objavljivanje odluke Komisije za listing, ma o kojoj hartiji da je reč, pa će ista procedura i princip biti poštovani i kada je reč o zahtevu NIS-a. Dakle, datum početka trgovanja akcijama NIS-a biće utvrđen, i javno objavljen, odlukom Komisije za listing“, kaže Gordana Dostanić, direktorka Beogradske berze.

Koji dan pre ili kasnije to u ovom trenutku i nije tako važno.
Bitno je da će to biti prilika za oko 4,8 miliona građana Srbije koji su se, sasvim neočekivano i ne svojom voljom, našli u ulozi akcionara, da se oprobaju u berzanskom trgovanju. To će biti svojevrsni izazov i za berzu koja će se, kako se procenjuje, suočiti sa velikim prilivom (većim od uobičajenog) naloga.

Na pitanje da li je softver berze spreman da propušta više od jednog naloga u sekundi i koliko bi naloga maksimalno moglo da bude realizovano u toku jednog trgovačkog dana, direktorka berze ukazuje da se neki zaključci mogu izvesti na osnovu javno dostupnih podataka i akata berze.

„Na primer, možete da pomnožite broj sekundi berzanskog sastanka (od 9.30h do 13h) sa brojem članova Berze (72), ali odgovor bi mogao da glasi i ovako: Berza može da primi i procesuira naloge koji pristižu u sistem. Na pitanje koliko bi dnevno naloga moglo biti realizovano, ne verujem da iko može dati odgovor, jer to direktno zavisi od tražnje koju će investitori iskazati za akcijama, kao i cena po kojima su investitori spremni da prodaju, odnosno da kupe akcije“, komentariše naša sagovornica. Da neka preciznija računica ipak može da se izvede, na to ukazuje razmišljanje Branka Pavlovića, savetnika malih akcionara, koji procenjuje da bi, ukoliko bi se slanje naloga ubrzalo, odnosno spustilo na četvrtinu sekunde, dnevno moglo da se realizuje oko pedesetak hiljada naloga što je mnogo bolja varijanta, ali je i dalje nedovoljno.

"Problem je, međutim, što taj softver nije testiran i ne zna se šta će se sa sistemom dogoditi ukoliko se ubrza puštanje naloga. S druge strane, ako se i dalje bude puštao jedan nalog u sekundi, onda će za realizaciju svih naloga vlasnika besplatnih akcija NIS-a biti potrebno oko dve godine. Činjenica je, takođe, da će, budući da su nalozi mali, tražnja za akcijama svakako biti dovoljna. Drugim rečima takao sitni nalozi ne predstavljaju problem, problem su tehničke mogućnosti berze", smatra Pavlović.

On, takođe, ističe da bi u transakcijama koje se odnose na kompanije poput NIS-a, samo iznosi izraženi u desetinama miliona evra mogli da izazovu neke poremećaje na tržištu kapitala. Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da će prvo trgovanje ovim akcijama biti besplatno. Uslov za to je da građani na šalterima neke od ukupno 1.443 pošte, ili u ekspoziturama Poštanske štedionice (Banka Poštanska štedionica izabrana je za brokera u ovom poslu), daju nalog za prodaju akcija.

Iz Agencije za privatizaciju stižu uveravanja da obuka zaposlenih u poštama teče po planu i da će oni biti spremni da odgovore na sva pitanja klijenata.

Otvoreno je i pitanje kako će se rešavati problem ukoliko građani odluče da daju tržišni nalog, a nije sasvim jasno ni šta će se dogoditi s provizijom ukoliko se nalog za prodaju akcija ne realizuje u prvom pokušaju.

U JP Pošta Srbije kažu da će akcionar moći da opozove stari i izda novi nalog s drugom minimalnom cenom, ali ne preciziraju da li će u tom slučaju klijent morati da plati proviziju.

„U želji da naši korisnici budu blagovremeno i tačno informisani o svojim pravima, pripremljeno je uputstvo u kome su na jednostavan i pregledan način objašnjeni svi koraci u proceduri i navedeni kontakti za informacije, i to uputstvo će se uskoro naći na šalterima pošta. Tokom priprema za ovaj posao Pošta Srbije je sprovela mnogobrojne aktivnosti, posebno u segmentu koji treba da obezbedi optimalnu logističku podršku. Renovirane su poslovnice, edukovani zaposleni koji će biti u neposrednoj komunikaciji sa akcionarima i integrisana informatička rešenja koja će tehnološki podržati ovu proceduru i komunikaciju sa drugim ovlašćenim institucijama“, tvrde u tom javnom preduzeću.

Podsećaju, takođe, da građani mogu da provere da li su njihove akcije prodate po željenoj ceni besplatnim pozivom Kol centra Pošte Srbije, SMS porukom uz minimalnu cenu, ili na sajtu Pošte Srbije, Poštanske štedionice i Agencije za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: