Kasni posao u "srpskom" Fijatu?

Sve ubrzanije pripreme za proizvodnju novih modela automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, ipak ne znače da će FAS i Manjeti Mareli zaposliti puno radnika.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 23.08.2010.

11:03

Default images

Ranije najave da će već početkom sledeće godine sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje biti angažovano 2.000 radnika demantovao je menadžment Fijata.

Iz kompanije Fijat automobili Srbija, koji su poručili da u narednom kratkoročnom periodu neće biti značajnijeg prijema novih radnika.

U Fijatovoj kompaniji s tim u vezi podsećaju da će FAS, shodno ugovorenim obavezama prema Vladi Srbije i lokalnoj samoupravi, ali i proizvodnim potrebama fabrike, do 2012. godine zaposliti ukupno 2.400 radnika.

Sagovornici lista Danasa tvrde da će Fijat poštovati odredbu ugovora o formiranju kompanije Fijat automobili Srbija prema kojoj bi FAS, do 2012, trebalo da preuzme one radnike kragujevačke Fabrike automobila, koji u međuvremenu nisu, uzimajući socijalni program, napustili Zastavu.

Jedan od uslova za dobijanje posla biće i taj da potencijalni kandidati za posao ispune stroge Fijatove kriterijume i standarde.

Fijat je, pre šest meseci, preuzeo 1.000 Zastavinih radnika, a trenutno na najavljeni posao u FAS-u čeka još oko 1.600 kragujevačkih „automobildžija“, koji su od februara naizmenično, po grupama, angažovani na raščišćavanju fabrike i izmeštanju stare Zastavine opreme.
Koliko je poruka menadžmenta FAS-a u vezi sa obavezom te kompanije da preuzime većinu Zastavinih radnika, u funkciji „očuvanja mira u kući“, a koliko stvarna namera Italijana, videće se u drugoj polovini naredne godine, kada bi trebalo da počne i kadrovsko „kompletiranje“ fabrike, odnosno upošljavanje još oko 1.500 radnika.

Nadležni u gradskoj upravi, koja je potpisnik memoranduma o saradnji Kragujevca i Fijata, ističu da su informacije o skorašnjem zapošljavanju 2.000 novih radnika u FAS- u i u Mareliju - „besmislene“, ali veruju da će Fijat poštovati preuzete ugovorne obaveze, te da će prednost pri novom zapošljavanju u FAS-u imati Zastavini radnici, dok će više hiljada nezaposlenih Kragujevčana posao moći da nađu u Fijatovoj pratećoj industriji, koja će pogone izgraditi u industrijskoj zoni u Korman polju.

I Aleksandar Ljubić, savetnik u Ministarstvu ekonomije i predsednik Upravnog odbora Grupe Zastave vozila, tvrdi da je informacija o zapošljavanju 2.000 radnika početkom naredne godine - neozbiljna.

„Šta bi Fijat početkom godine radio sa novim radnicima, kad Manjeti Mareli tek treba da počne izgradnju svoje fabrike u Kragujevcu. Tačno je da Fijat namerava da zaposli još oko 1.500, a Manjeti Mareli 500 radnika, ali to se može očekivati tek posle instaliranja nove proizvodne opreme, dakle sredinom, ili čak u drugoj polovini naredne godine.Prema mojoj proceni Fijat, koji je već preuzeo gotovo sve proizvodne radnike Fabrike automobila, radije će se opredeljivati za nezaposlene sa proizvodnim zanimanjima koje će uzimati sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, nego za neangažovane Zastavine činovnike“, tvrdi Ljubić.
Bilo kako bilo informacija o angažovanju novih radnika preuzetih sa evidencije NSZ, najpre je zatekla, a potom i uplašila većinu od onih 1.600 radnika Fabrike automobila koji čekaju da ih Fijat preuzme krajem 2011. ili početkom 2012, za kad je najavljen početak najpre probne, a zatim i serijske proizvodnje dva nova Fijatova modela u kragujevačkoj fabrici. tome su u velikoj meri kumovali i naslovi svedoče i naslovi u novinama poput onih „Otpisani Zastavini radnici“.

U sindikatu Fabrike automobila se s tim u vezi pozivaju na sporazum koji je nedavno potpisan sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije, i kojim je, između ostalog, predviđeno prioritetno zapošljavanje 1.600 preostalih „automobildžija“ u FAS-u, ili u Fijatovim kooperantskim firmama.

Nevolja je, međutim, u tome što taj sporazum važi do kraja ove godine, a Fijatova kompanija i njeni dobavljači će nove radnike angažovati tek za oko godinu dana. Šta će se tada događati, odnosno da li će prednost pri zapošljavanju u FAS-u imati Zastavini radnici, ili nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje - to ćemo tek videti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: