Valjevska pivara se može spasiti

Lokalna samouprava će pomoći Valjevskoj pivari koja je u stečaju i sa tom odlukom saglasno je ministarstvo ekonomije kaže Radvoje Milutinović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

09:35

Default images

Pomoćnik gradonačelnika rekao je da postoje dva načina za spas Valjevske pivare i njenih 250 radnika, a "oba zavise od države".

Prvi način je da se prihvati program reorganizacije i da se deo duga od 250 miliona dinara isplati u narednih pet godina najvećem poveriocu Poreskoj upravi, a da se kamate otpišu kako bi firma nastavila da radi sa istim brojem zaposlenih, kazao je on.

Drugi način je da se dug od milijardu dinara pretvori u državne akcije, za šta je potrebna saglasnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

U Valjevskoj pivari pokrenut je stečaj 14. jula zbog duga od 600 miliona dinara, koji je zbog kamata premašio dve milijarde dinara.

Na prvom ročištu u Privrednom sudu u Valjevu, održanom mesec dana po otvaranju stečaja, utvrdjeno je da Valjevska pivara posluje pozitivno i da godišnje državi izmiruje 220 miliona dinara oaveza.

Poreska uprava Srbije je krajem novembra 2008. najavila, pa odložila, licitaciju za prodaju nepokretne imovine Pivare za 641,2 miliona dinara zbog dugova za neplaćene akcize i porez na promet od oko 200

miliona dinara u vreme privatizacije 2003. godine.

Valjevsku pivaru, staru gotovo 170 godina, na ponovljenoj aukciji 2003. za 20 miliona dinara kupio je konzorcijum beogradske Atlas grupe u kojem su bili i Triglav osiguranje, Gradina ekspres i bivša Atlas (sada Pireus) banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: