Gradnja mosta Zemun-Borča od 2010.

Kompletna dokumentacija za izgradnju 21,5 kilometara duge pristupne saobraćajnice koja će biti povezana sa mostom Zemun-Borča, biće gotova do kraja godine.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.08.2010.

12:51

Default images

Saobraćajni institut CIP uskoro će početi izradu glavnog projekta, kaže direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

On je napomenuo da kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation) već radi na izradi glavnog projekta za izgradnju samog mosta i dodao da radovi mogu početi čim oba partnera predaju projekte.

"Mi možemo krajem ove godine da krenemo sa gradnjom, kineska strana će verovatno krenuti, ali velika gradilišta na izgradnji mosta i saobraćajnice biće sigurno otvorena na proleće", istakao je Ignjatović.
On je kazao da kineska korporacija CRBC nije imala nikakvih primedbi na idejni projekat za saobraćajnicu koju CIP samostalno radi i dodao da se počinje sa izradom glavnog projekta pošto je o tome stigao i pismeni izveštaj od kineskih izvestilaca.

Generalni direktor CIP-a i predsednik CRBC Djanhu Džang potpisali su 15. jula u Beogradu ugovor o izradi tehničke dokumentacije za izgradnju mosta Zemun-Borča, dan pošto su predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položili kamen temeljac za "Most prijateljstva".

Prilikom potpisivanja ugovora, Džang je rekao da ta kompanija ima 45 podružnica širom sveta i da će na osnovu ugovora otvoriti predstavništvo i u Beogradu.
Ignjatović je rekao da postoji obostrana zainteresovanost za saradnju na još infrastrukturnih projekata sa CRBC i da je CIP spreman da učestvuje na projektima koje kineska kompanija planira da realizuje na području Balkana.

"Pozvao me je predsednik te korporacije da posetim Kinu i da vidim gradilišta, da bi CIP učestvovao zajedno sa tom kompanijom na izgradnji i projektovanju po čitavom svetu. Mislim da ne treba preterivati, ali tamo gde god Kinezi budu radili na našem području, CIP je dobar lokalni partner za efikasniju izradu kompletne projektne dokumentacije i vršenje nadzora", naglasio je Ignjatović.

Most Zemun-Borča, biće dugačak 1.507 metara, a osim njega kompanija CRBC će, sa lokalnim partnerom CIP-om, u okviru tog projekta graditi još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara.

Plan je bio da izgradnja počne sredinom aprila 2011, a rok za završetak radova je tri godine.

Ugovor o izgradnji mosta, čija je vrednost 170 miliona evra, potpisali su sredinom aprila u Beogradu ministarka za nacionalni investicioni plan NIP Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Djilas i predstavnici kineske kompanije CRBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: