Jeftini stanovi od 30. avgusta

Sve je spremno da 30. avgusta počnu pripremni radovi za gradnju 5.106 jeftinih stanova na prostoru bivše kasarne "4. juli" na Voždovcu, kaže Oliver Dulić.

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

12:00

Default images

Cena stambenog prostora u tom objektu biće oko 1.200 evra po kvadratnom metru, izjavio je Dulić.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje rekao da je pre nekoliko nedelja odobrena lokacijska dozvola za to gradilište na kome će raditi više hiljada građevinskih radnika.

On je rekao da je na tom prostoru predviđena gradnja 131 zgrade i pratećih objekata: škola, obdaništa, tržnih centara, tako da će ukupna površina kompleksa biti oko 500.000 kvadrata.

Stambeni prostor na tom objektu obuhvatiće, prema rečima Dulića, oko 360.000 kvadratnih metara, ili više od dve trećine ukupnog kompleksa.

Dulić je istakao da će tu biti izgrađen "jedan potpuno novi grad, u kome će živeti skoro 20.000 ljudi", što će značajno doprineti razvoju Beograda i "nivelaciji cene kvadrata" u glavnom gradu.

"Mislim da je to najveće gradilište u Srbiji koje se otvara ođednom. Nikada se u Beogradu nije ođednom gradio tako veliki kompleks", rekao je Dulić dodajući da će zbog toga u ovoj i sledećoj godini biti zaposlena bezmalo cela građevinska operativa u našem glavom gradu.
Ministar je kazao da je u Građevinskoj direkciji Srbije već oko 2.000 ljudi rezervisalo stanove koji će se graditi na pomenutoj lokaciji.

"Ukupno vreme za završetak tog projekta je 16 meseci", precizirao je Dulić i dodao da je rok za okončanje svih radova na voždovačkom kompleksu kraj iduće godine, ili početak 2012, kada će vlasnici početi da se useljavaju u svoje stambene objekte.

Po istom modelu, prema njegovim rečima, gradiće se jeftini stanovi i u ostalim gradovima i trenutno se vode pregovori sa predstavnicima Vojske Srbije za nekoliko lokacija u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Otkup državnih stavnoa po tržišnoj ceni

Ministar je rekao, govoreći o novoj uredbi o kupovini službenih stanova, koja je u pripremi, da se zalaže da ti stanovi budu otkupljivani po ceni po kojoj su izgrađeni odnosno sadašnjoj tržišnoj ceni.

Dulić je kazao da po tom pitanju postoje veliki problemi unutar samih državnih institucija, jer "neke institucije zahtevaju da država obezbedi stanove za ljude koji se bave specijalnim vrstama posla".

"Kao država možemo da obezbedimo određene stimulacije, što se tiče samih uslova kupovine, ako je reč o zaposlenima u državnim ustanovama koje imaju poseban tretman. Ali, mislim da bi to bilo nekorektno prema drugim građanima", naglasio je Dulić.

On smatra da je potrebno obezbediti dobro čuvane stanove i za ljude koji se bave, na primer, borbom protiv organizovnog kriminala, a takođe je potrebno obezbediti određene stimulacije za ljude koji će da rade u policiji, vojsci, u institucijama obrazovanja, a koji bi možda dobijali mnogo veću platu u privatnom sektoru, a potrebni su državi.

Dulić je kazao da je zbog toga potrebno da država ima jedan fond stanova, koji će koristiti postavljenim licima i koje će oni morati da vrate onog trenutka kada im funkcija prestane.

"Jesam za to da oni državni službenici koji su birana lica, funkcioneri, koji dolaze nakon izbora, eventualno, mogu da žive u stanovima koje mogu da koriste dok im traje funkcija i da se njima ne omogućava da te stanove kupuju", zaključio je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: