Jat postaje vodeći avioprevoznik

"Očekujem da će "Jat ervejz" u budućnosti postati vodeći avioprevoznik u jugoistočnoj Evropi", kazao je generalni direktor Srđan Radovanović.

Izvor: B92

Subota, 21.08.2010.

13:21

Default images

Prema njegovim rečima ta kompanija ostvarila je značajan finansijski prihod i da sada na računu ima četiri puta više novca nego pre 12 meseci.

"Sve naše obaveze koje smo stvorili u 2010. redovno servisiramo i još nam ostaje novca za investicije, što je rezultat koji svaki direktor može da poželi", istakao je Radovanović

"Jat ervejz" je usvojio, prema njegovim rečima, moderan način poslovanja i svođenja bilansa, što znači da se obračuni poslovnog rezultata rade na mesečnom, a ne na godišnjem ili šestomesečnom nivou.

"Aktivno radimo na osvajanju tržišta Bosne i Hercegovine i Makedonije. U takvim aktivnostima zahtevamo pomoć države Srbije, odnosno najmanje dva ministarstva - Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva inostranih oslova. Ta pomoć postoji, ali ja zahtevam i više", rekao čelnik "Jat ervejza".

U ponedeljak nastavak pregovora sa Erbasom

Radovanović je najavio da će 23. avgusta, u okviru posete delegacije Srbije Berlinu, koju predvodi ministar Mlađan Dinkić, predstavnik naše aviokompanije nastaviti pregovore, sa Erbasom o nerealizovanim ugovorom o nabavci aviona iz 1998.

"To je sledeći korak u ovom procesu dogovora i usaglašavanja detalja ugovora između dve strane", rekao je Radovanović.

"Nastojimo da sa predstavnicima 'Erbasa' pronađemo najbolje moguće rešenje u interesu obe strane. Treba imati u vidu da su se uslovi na tržištu tokom proteklih godina značajno promenili i da će konačnu odluku u dogovorima sa 'Erbasom' dati Vlada Srbije, kao potpisnik ugovora", kaže Radovanović.

Vlada odlučuje, Turkiš erlajns najozbiljniji kandidat za strateškog partnera

Generalni direktor "Jat ervejza" naglašava da o privatizaciji i strateškim partnerima nacionalne aviokompanije odlučuje Vlada Srbije.

Radovanović je podsetio da su za srpskog avioprevoznika pored "Turkiš erlajnsa" zainteresovane još neke aviokompanije, na primer "Etihad Ervejz" iz Abu Dabija - vlasnik velikog paketa akcija u "Er Emirejtsu" iz Dubaija.

"Najozbiljnije pregovore smo imali sa 'Turkiš erlajnsom'. Toj kompaniji smo dostavili odgovarajuću dokumentaciju i o svemu detaljno izvestili vladu i Ministarstvo za infrastrukturu i dalje je na njima da preduzmu sledeći korak", rekao je on.

"Ono zbog čega je 'Jat ervejz' interesantan potencijalnim strateškim partnerima, pored pilota i tzv. slotova, odnosno dozvoljenih vremena za sletanje i poletanje na velikim međunarodnim aerodromima, jesu mogućnosti koje pruža Beograd svojim izvanrednim geografskim položajem", naveo je Radovanović.

Beograd sada na mapi evropskog aviosaobraćaja ima, kako ukazuje Radovanović, samo lokalni značaj sa relativno malim udelom linija i putnika.

"Uz snažnog avioprevoznika, koji bi srpsku prestonicu koristio kao svoju bazu, na pola puta između Frankfurta i Istanbula, 'Jat ervejz' bi mogao da ima i do 10 miliona putnika godišnje", tvrdi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: