Od danas manja ekološka taksa

Nova Uredba kojom je predviđeno smanjenje ekoloških taksi za pojedine električne i elektronske uređaje u rasponu od 10 do 50 odsto danas stupa na snagu.

Izvor: B92

Subota, 07.08.2010.

12:11

Default images

Državni sekretar Ministarstva žzivotne sredine i prostornog planiranja Bojan Đurić je kazao da se nova uredba od stare razlikuje po tome što je predstavnicima industrije omogućeno odloženo plaćanje takse od 30 dana.

"Obzirom da se plaćanje obavlja kvartalno, to znači da bi za period januar, februar i mart, umesto po staroj uredbi, gde je rok dospeća bio 15. april, sada, po novoj to bio 15. maj", kazao je Đurić.

On je naveo da su novom uredbom otklonjena i neka "nefer rešenja" i kao primer naveo da su neke veš mašine ili kvalitetniji proizvodi veće težine, bili taksirani većom ekološkom taksom, nego neki koji imaju manju masu, a lošijeg su kvaliteta.

"Sada smo utvrdili fiksne iznose i masa proizvoda nije jedini parametar po kojem se utvrdjuje ekološka taksa, pa su neki proizvodi kao što su mašine za pranje veša ili klima urđaji ostali sa fiksnim iznosima, ...", kazao je Đurić i dodao da će ekološke takse za različite vrste elektronske i električne opreme biti umanjene u iznosu od 10 do 50 odsto.
Sekretar Odbora za zaštitu životne sredine u Privrednoj komori Srbije Dušan Stokić rekao je ranije da su novom uredbom proizvodi sada detaljnije i preciznije razvrstani u okviru 10 razreda i da je za svaki utvrĐena visina naknade.

Stokić je naveo da se u okviru prvog razreda nalaze veliki kućni aparati za koje su takse umanjene u proseku za oko 34 odsto, a najveće smanjenje taksi se odnosi na opremu za osvetljenje koja se nalazi u okviru petog razreda - čak do 80 odsto.

"U drugom razredu nalaze se mali kućni aparati -pegle, tosteri, friteze, usisivači, vage za koje su takse smanjene za oko 18 procenata. Treći razred čini velika grupa proizvoda - oprema za informatičke tehnologije i telekomunikacije, personalni računari, štampači, televizori i za njih je taksa smanjena za 33 odsto", naveo je Stokić.

On je važnim ocenio i to što je novom Uredbom o proizvodima koji, posle upotrebe, postaju posebni tokovi otpada, predviđeno pomeranje rokova za plaćanje naknade i da će se to obavljati kvartalno (15. maja, 15. avgusta, 15. novembra i 15. februara.)

Privredna komora Srbije je, na inicijativu privrednika, oformila, pre četiri meseca, radnu grupu da bi se tekst Uredbe o eko-taksama izmenio i dopunio, a tu grupu činili su predstavnici obveznika plaćanja naknade, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, ovlašćenih operatera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom...

Posle tromesečnog rada, usaglašeni su stavovi i predlog uredbe je predat Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, a potom je usvojen na sednici Vlade Srbije 29. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: