Milutinoviću i plata i kancelarija

Po povratku iz Haškog tribunala bivši predsednik Srbije Milan Milutinović prihvatio beneficije koje mu omogućava zakon. Zaradu od 105.000 uzeo i Zoran Lilić.

Izvor: B92

Subota, 07.08.2010.

11:44

Default images

Bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću dodeljena je kancelarija u novobeogradskoj Palati Srbija.

Neimenovani iIzvor lista kaže da Milutinović još ne provodi vreme u tim kvadratima, jer u kancelariji nema zaposlenih.

Po povratku iz Haškog tribunala, gde je oslobođen optužbi za zločine na Kosovu i Metohiji, nekadašnji prvi čovek Srbije podneo je zahtev za naknadu, koja mu pripada po Zakonu o predsedniku Republike. On mesečno dobija oko 105.000 dinara.

Tolika mesečna naknada isplaćuje se i nekadašnjem predsedniku SRJ Zoranu Liliću, koji volonterski obavlja funkciju u Upravnom odboru "Puteva Srbije". Iako se pominjalo da će mu biti dodeljena kancelaraja, takođe u Palati Srbija, Lilić je odustao od tog zahteva. Zakon propisuje da bivši predsednik, osim na naknadu od 80 odsto plate aktuelnog šefa države, ima pravo i na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil. Te povlastice može da koristi onoliko dugo koliko mu je trajao mandat. Ukoliko se proceni da mu je ugrožena bezbednost, ima pravo i na obezbeđenje.

Nijedan bivši predsednik SRJ ili Srbije nije od nadležnih zatražio službeni automobil, vozača ili obezbeđenje. Dobrica Ćosić i Vojislav Koštunica, nekadašnji predsednici savezne države, odavno su poručili da neće koristiti nijednu od ponuđenih privilegija. Ni poslednji predsednik državne zajednice, jedini koji i ne živi u Srbiji, Svetozar Marović, nije želeo beneficije.

Mesto šefa države, kao vršioci dužnosti, na kratko su "osetili" i bivši predsednici parlamenta Nataša Mićić i Predrag Marković, ali oni nisu imali pravo na beneficije. Jer, naknada, kancelarija, vozač, i obezbeđenje pripadaju samo izabranim predsednicima države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: