Do kraja godine rešenje za Vreoce

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da bi do kraja godine trebalo da se reši problem preseljenja naselja Vreoci radi eksploatacije uglja.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.08.2010.

11:16

Default images

"Mislim da su se stvorili uslovi da ove godine napravimo napredak po tom pitanju jer ukoliko to ne bi uradili elektroenergetski bilans u zemlji bio bi ozbiljno narušen", kaže Škundrić.

U naselju Vreoci živi oko 3.300 stanovnika i procenjuje se da se u kopovima na toj teritoriji nalazi rezerve od oko 600 miliona tona uglja, a najveći problem predstavlja preseljenje lokalnog seoskog groblja.

"Nemamo izbora, reč je o najvišem državnom i nacionalnom interesu da ovo pitanje do kraja godine uspešno završimo", rekao je Škundrić.

Ministar je kazao da realizacija projekta Vreoci kasni više od dve godine i da je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku zajedno sa rudarskim basenom Kolubara utvrdilo dinamiku za rešavanje tog problema.

Škundrić je u razgovoru sa rukovodstvom Kolubare istakao da je taj rudarski basen centar srpske energetike jer se tu obezbedjuje ugalj za proizvodnju oko 50 odsto struje u Srbiji. On je istakao da postoje mogućnosti da se za razvoj Kolubare obezbede povoljni finansijski uslovi jer je to od interesa za razvoj cele zemlje.

Generalni direktor rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran kaže da to preduzeće očekuje od resornog ministarstva pomoć u dobijanju povoljnog kreditnog aranžmana za investicije. On je naveo da bi za otvaranje novih kopova tom rudarskom basenu do 2016. godine trebalo obezbediti ulaganja od 150 do 200 miliona evra godišnje.

„Veliki problem Kolubare predstavljaju nasledjeni, akumulirani dugovi unutar EPS-a. Kolubara je unutrašnjim dugovima u EPS-u opterećena sa oko 100 miliona evra iz prethodnih pet šest godina", rekao je Ćeran i izrazio očekivanje da će unutar EPS-a uspeti da prevaziđu taj problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: