Rudari u penziju sa 40 godina staža

Ministar energetike Petar Škundrić podržao je inicijativu sindikata da se rudari u jamskoj eksploataciji uglja ubudće penzionišu sa 40 godina radnog staža.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 06.08.2010.

17:01

Default images

Škundrić je istakao da bi zahtev sindikata bio ispunjen kada bi samo ministarstvo odlučivalo.

Međutim procedure i donošenje odluka je mnogo složenije nego rad samo jednog ministarstva.

''Između nas nema velikih razlika i ono što rudari traže i očekuju je slično mišljenjima ministarstva'', ukazao je on i dodao da se ministarstvo i sindikati uvek lako dogovore oko mogućih rešenja problema.

Predstavnici sindikata metalaca, energetike i petrohemije i sindikata hemije i nemetala su uručili Škundriću Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim bi se omogućilo rudarima da čim napune 40 godina radnog staža mogu otići u penziju. Zbog teških uslova rada rudari imaju beneficirani radni staž pa na 12 meseci rada dobijaju još šest meseci beneficije.

U predlogu Samostalnog sindikata metalaca, Samostalnog sindikata hemije i nemetala i Samostalnog sindikata energetike i rudarstva stoji da se rudari rano zapošljavaju, već sa 18 ili 19 godina, tako da brzo napune 40 godina radnog staža, a nemaju godine starosti za odlazak u penziju.

Zbog toga, kako se ističe u obrazloženju predloga, rudari dolaze u nezavidnu situaciju, a poslodavci nemaju rešenja na koja radna mesta da ih rasporede.
''Benificirani radni staž nema smisla ukoliko onog trenutka kada se dostigne zakonski potreban nivo rudar ne može da ode u penziju'', ocenio je Škundrić i dodao da je ipak u skladu sa budžetskim mogućnostima dobrim delom rešen problem socijalnog i zdravstvenog osiguranja u podzemnoj eksploataciji.

Predsednik samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je istakao da bi ova inicijativa sindikata trebala da bude inicijalna kapisla da se nadležni u državi okrenu privredi, industriji i rudarima.

Podsećajući da je Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku počeo veliki štrajk zbog otpuštanje trojice rudara, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Zoran Milinković je naglasio da je situacija i sada slična jer se radnici otpuštaju.

Položaj rudara se nije puno promenio, oni rade u teškim, nezdravim uslovima i imaju neadekvatne zarade, istakao je Milinković i poručio da sindikat mora da krene u rešavanje nagomilanih problema radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: