Građevinari spremni za štrajk

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala zakazao je štrajk za 8. septembar. To će biti štajk upozorenja u trajanju od jednog sata.

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

15:48

Default images

Prema podacima Sindikata radnika građevinarstva, građevinarstvo u Srbiji je u veoma velikom padu, što podrazumeva da je opala proizvodnja betona, cementa, kao i da je povećana nezaposlenost u građevinskoj industriji.

Sa druge strane, i oni koji rade, imaju oko pet hiljada manja primanja od plata u privredi, a sedam hiljada manja od proseka zarade u Srbiji. Dušan Vuković, predsednik sindikata građevinarstva, kaže da građevinski radnici čekaju već deset godina da se situacija popravi.

„Mi jednostavno smatramo da je građevinarstvo na vrhu teškog stanja ukupne privrede u Srbiji. Sećamo se da je pre desetak godina i privreda i građevinarstvo krenulo putem tranzicije, prelaska u privatni kapital da bi bilo konkurentno, da bi se osposobilo. Mi ovde vidimo da veliki broj stranih kompanija radi, a naša preduzeća teško dobijaju poslove“, kaže Vuković.

Sindikat je nezadovoljan ukupnim ambijentom u privredi. Kažu da su nekoliko godina čekali i dali šansu socijalnom dijalogu. Međutim, smatraju da će štrajkom ukazati na katastrofalan položaj građevinskih radnika, ali i na nemogućnost domaćih firmi da rade svoj posao jer im, kako ocenjuju, nije pružena šansa na domaćem tržištu.

Od velikih gradilišta u Srbiji, o kojima proteklih dana predsednik Srbije Boris Tadić govori, za sada najveću korist ipak imaju strane građevinske firme dok se domaće angažuju uglavnom kao podizvođači. Tako će npr. most Zemun - Borča preko Dunava graditi kineski građevinci, a sličan je slučaj i sa rekonstukcijom mosta Gazela gde su glavni izvođači austrijski POR i Štrabag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: