Škundrić: Bez nuklearke u Srbiji

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić izjavio je da se za sada ne planira izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 06.08.2010.

10:52

Default images

On je, međutim, dodao da je srpska strana odgovorila na ponudu Bugarske da analizira predlog o izgradnji zajedničke elektrane u doglednoj budućnosti.

Škundrić je podsetio da je trenutno u Srbiji na snazi moratorijum o izgradnji nuklearne centrale i ocenio da bi bilo dobro da Srbija uđe u zajedničku izgradnju nuklearke Belene u Bugarskoj, nezavisno od visine vlasničkog učešća u tom projektu.

"To bi bilo dobro, bez obzira na procenat našeg učešća, jer bi na taj način imali zadovoljavajuću proizvodnju čiste i najjeftinije električne energije", rekao je Škundrić u Kostolcu gde je boravio povodom obeležavanja Dana rudara.

On je istako da bi učešćem u zajedničkoj izgradnji nuklearke u Bugarskoj bili obučeni kadrovi u slučaju da se ta vrasta elektrane bude gradila i u Srbiji.

Škundrić je naveo da bi, ako bi se donela odluka o izgradnji nuklearne centrale, od početka projektovanja do izgradnje trebalo da prodje od 15 do 20 godina.

On je dodao da se ubrzano radi na završetku aranžmana sa kineskim partnerima o rekonstrukciji dva postojeća i izgradnji novog termobloka energetskog kompleksa u Kostolcu.

"To bi bila jedna od najvećih investicija u srpsku privredu u vrednosti od oko milijardu dolara, a omogućila bi povećanje kapaciteta kopova Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje i proširenje energetskih kapaciteta termoelektrana u Kostolcu", kazao je Škundrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: