Đilas: Gradiće se dva mosta i metro

Kada se bude završio mandat gradske vlasti, Beograd će imati jedan most više, drugi će uveliko da se gradi, a sve će biti spremno za početak izgradnje metroa.

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

00:13

Default images

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, dodaje i da će glavni grad tada izgledati potpuno drugačije nego četiri godine ranije. I izgledom i duhom.

On, povodom dve godine gradske vlasti, kaže da je generalno zadovoljan onim što je urađeno u Beogradu i dodaje da bi, da nije bilo ekonomske krize, rezultati bili i bolji.

Đilas kaže da Beograd zbog krize svake godine izgubi dva cela mosta preko Ade ciganlije jer nam je budžet manji za 250 miliona evra godišnje nego ranije. "To je milijardu evra manje za ceo mandat od četiri godine. Za te pare, ilustracije radi, može da se napravi metro", dodaje on.

Most preko Ade će biti završen u roku, kaže on i dodaje da će "automobili krenuti preko njega krajem iduće godine. Tada će biti gotove glavne pristupne saobraćajnice. Bulevar patrijarha Pavla, bulevar do Tošinog bunara i tunel ispod Senjaka gradiće se narednih godina".

Na zamerke da su, umesto grandioznog mosta na Adi, mogla da se podignu dva jeftinija, Đilas odgovara da "kada se pogleda cena po kvadratu mosta vidi se da ta 'matematika' jednostavno nije tačna. Mogao je most da se gradi na drugom špicu Ade ciganlije, ali je pitanje da li bi se građanima uopšte isplatilo da prelaze na vrh Novog Beograda da bi se potom vraćali u sedište tog dela grada".
Govoreći o gradnji "kineskog mosta" od Zemuna do Borče, on kaže da bi "bio veoma srećan kada bi taj most bio završen do kraja 2013. godine. Još nemamo iskustva sa kineskim građevinarima. Zakasnili su sa projektom, ali verujemo da će na vreme da završe ono što su obećali".

Đilas kaže i da će gradnja metroa, najverovatnije, početi 2012. godine, ali naglašava da gradnja neće početi pre izbora 2012. godine. "Čak i kad bi mogla da počne, mesec-dva pre izbora, sačekaćemo da izbori prođu. Ljudi moraju da shvate da izgradnja Beograda nije politička i marketinška priča", dodaje on.

Gradonačelnik kaže i da se u septembru očekuje odluka francuske vlade za donaciju od pet miliona evra na osnovu čega će francuske kompanije završiti projekt prve linije metroa, posle toga će se znati i cena, a rešiće se i način finansiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: