Otimačina srpske imovine na Kosovu

Na Kosovu se nastavlja rasprodaja srpske imovine pod okriljem međunarodne uprave. Priština je do sada od prodatih preduzeća zaradila oko 382 miliona evra

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

00:12

Default images

Ogromna ulaganja u prošlih pola veka, za šta su se odricali i građani iz najsiromašnijih delova republike, neprocenjivo su bogatstvo koje je najvećim delom rasprodato.

Najpre međunarodna uprava, a potom i privremene prištinske vlasti obespravile su Srbiju da upravlja Trepčom i rudnicima (ima ih oko 30), železnicom, aerodromom, PTT-om, energetskim sistemom, NIS Petrolom, Telekomom, vojnom imovinom, zdravstevnim, prosvetnim i kulturnim zdanjima. A da bude još veći apsurd, Srbija ne upravlja svojom imovinom na KiM, ali plaća kredite i kamate, zadužene svojevremeno kod svetskih banaka, kako bi svoju južnu pokrajinu učinila bogatijom i udobnijom za život svih njenih građana.

Procena koju je sačinilo više ekspertskih timova ekonomista, finansista i privrednika doseže više desetina milijardi evra.

Veselin Kočanović, šef grupe za privredu i ekonomski razvoj Ministarstva za Kosovo i Metohiju, kaže da je u državnom vlasništvu, s druge strane administrativne linije, oko 24.500 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, više od 1,4 miliona kvadratnih metara službenih zgrada, 145.000 kvadrata poslovnih i 25.000 kvadrata stambenih zgrada, 4.000 kvadrata posebne namene i 750.000 kvadratnih metara drugih građevinskih objekata.

"Knjigovodstvena vrednost imovine Železnica Srbije na Kosovu i Metohiji, računajući infrastrukturu i vozna sredstva, prelazi 206 miliona evra, dok je tržišna vrednost višestruko veća", objašnjava on i dodaje da je i imovina nekadašnjeg NIS Petrol-Jugopetrola zauzeta. Ovo preduzeće je do 1999. godine u svom vlasništvu imalo 31 objekat,ali su odlukom Unmika uzurpirani i formirano je novo preduzeće Kosovo-Petrol.
“Telekom Srbija je pretrpeo velike meterijalne gubitke usled protivzakonitog isključivanja i uništavanja radio-baznih stanica i druge telekomunikacione opreme, ali po osnovu oduzete imovine, izgubljene dobiti, oduzetih prava i obaveze isplaćivanja ličnih dohodaka raseljenim radnicima ovog preduzeća", dodaje Kočanović.

On kaže i da su “Srbijašume na Kosovu i Metohiji vlasnik su 338.183 hektara zemljišta. Problem je i nerešeno pitanje imovine fizičkih lica koja i dalje nije u posedu zakonitih vlasnika. Uzurpiran je veliki broj katastarskih parcela obradivog zemljišta, livada i šuma, čiji su vlasnici Srbi i čija je velika materijalna vrednost".

Prodato je nekoliko stotina srpskih preduzeća. U ovoj, treba li reći protivzakonitoj, trgovini, privremena vlada u Prištini je zaradila oko 382 miliona evra! Za njen račun rasprodaju srpske imovine obavljala je, do 2008, Kosovska poverilačka agencija, kojoj je mandat za ovaj posao 2002. godine poverio Unmik, ali ni posle 2008. godine nije stavljena tačka na rasprodaju. Posao je, prema planu Martija Ahtisarija, nastavila Kosovska privatizaciona agencija. Ahtisari je, u svom planu precizirao: sva imovina pripada Kosovu!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: