CG: Ekonomija još uvek u recesiji

Crnogorska ekonomija nije izašla iz recesije, a njen oporavak se očekuje do kraja godine, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.07.2010.

07:03

Default images

"Teško možemo govoriti o oporavku ekonomije, ali očekujemo da će se pretpostavke njene stabilizacije stvoriti do kraja godine", kazao je ministar ekonomije Branko Vujović.

Vujović je naveo da je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ove godine bio na nultoj stopi, te da se u ovoj godini očekuje rast od 0,5 procenata. Crnogorska ekonomija je u prošloj godini zabeležila pad od 5,3 procenata.

Primetan je trend oporavka, čemu doprinose dobri rezultati u sektorima industrijske i proizvodnje struje, kaže Vujović i dodaje da je industrijska proivodnja na prošlogodišnjem niovu, proizvodnja struje oko četvrtinu veća, a pozitivni trendovi primetni su i u Rudniku uglja.

Nešto slabije rezultate, kazao je on, beleži prerađivačka industrija u odnosu na uporedni period prošle godine, dok u turizmu pad iznosi oko pet odsto, s tendencijom da bude u skladu sa ciljevima.

Očekivana su, kazao je Vujović, dva budžetska scenarija - od minus dva odsto do 0,5 odsto. Prema njegovim rečima, pad ekonomije od dva odsto na tragu je projekcija Međunarodnog monetarnog fonda, dok drugi scenario predstavlja osnovni budžetski smer i prognozira rast od 0,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: