Krgović: Prva banka razlog smene

Razlog smene predsednika Saveta Centralne banke Crne Gore (CBCG) Ljubiše Krgovića i rukovodstva Centralne banke su, kako on misli, dešavanja u Prvoj banci.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

09:41

Default images

Krgović je naveo da su kredit koji je država dala Prvoj banci i način njegovog vraćanja jedan od razloga zbog kojih su smenjeni on i rukovodstvo CBCG.

"Kad ocenim potrebnim da razjasnim ovo i druga pitanja, učiniću to kao i do sada, javno i otvoreno", dodao je Krgović.

Crnogorska skupština usvojila je nedavno Zakon o Centralnoj banci kojim se skraćuje mandat aktulenom rukovodstvu krovne finansijske institucije u državi, što je u delu javnosti ocenjeno kao "udar" na nezavisnost Centralne banke.

Prema medijskim navodima, razlog smene Krgovića je njegov sukob sa Prvom bankom, koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović, a premijer Milo Đukanović je manjinski akcionar.

Država je krajem 2008. godine pozajmila Prvoj banci 44 miliona evra zbog problema sa likvidnošću te banke, a Krgović je ranije nagovestio da je način vraćanja tog kredita bio sporan. Pojedini mediji su objavili da je prva rata kredita od 11 miliona evra vraćena fiktivno, sto je iz vlade demantovano.

Prvoj banci je odlukom Centralne banke zabranjena kreditna aktivnost. Prva banka je optužila regulatora za izgubljenu dobit u prošloj godini, procenjenu na 16 miliona evra i najavila tužbu protiv Centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: