Džili preuzima Volvo do septembra

Kineska privatna autokompanija Džili je najavila će okončati transakciju preuzimanja švedskog Volvoa u trećem tromesečju ove godine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.07.2010.

08:28

Default images

Evropska komisija odobrila tu kupovinu početkom protekle sedmice, a Džili je saoopštio da će se čitava transakcija završiti do kraja septembra 2010. godine.

Džili, koji je preuzeo Volvo u martu od matične američke kompanije Ford, je saopštio da će uložiti 2,7 milijardi dolara u taj ugovor.

U tu sumu je uključena osnovna cena od 1,8 milijardi dolara i plus 900 miliona dolara ulaganja za unapređivanje razvoja te robne marke.

U utorak su nadležni organi Evropske unije (EU) za borbu protiv monopola odobrili kineskom Džiliju, koji posluje u okviru holdinga "Džeđijang", da za 1,8 milijardi dolara preuzme Volvo, ponos švedske industrije, ocenjujući da ta kupovina neće obezbediti tržišnu poziciju nijednom od tih preduzeća na štetu rivalskih firmi.

Evropska komisija, izvršno telo EU, zaključila je da transakcija "neće imati značajnije posledice na konkurentnost" u okviru EU i da Volvou neće biti potrebne subvencije iz fondova članica Unije.

Džili sada najveći deo proizvodnje automobila isporučuje kineskom tržištu, najvećem tržištu vozila na svetu. Kina je prošle godine proizvela više od 13,5 miliona vozila, pretekavši prvi put u istoriji SAD, gde je izrađeno 10,2 miliona automobila.

Džilijevo preuzimanje prestižne robne marke Volvo, kojim kineska firma obezbeđuje pristup vrhunskoj tehnologiji, analitičari ocenjuju kao nagoveštaj proboja kineske autoindustrije na svetsko tržište i prvi veliki iskorak u Evropi.

Kompanija planira da gotovo udvostruči proizvodnju Volvoa, zahvaljujući novoj fabrici u Pekingu, kako bi švedski proizvođač počeo da posluje sa profitom od 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: