Kineski suficit dostigao 20 mlrd. $

Kineski trgovinski suficit u junu je dostigao 20 milijardi dolara, što je najviše u poslednjih devet meseci.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.07.2010.

08:12

Default images

Rast suficita nadmašio je očekivanja, zahvaljujući iznenađujućoj snazi izvoza iz ove zemlje, koja svedoči i o nastavku globalnog privrednog oporavka.

Kineski junski izvoz je povećan za 43,9 odsto, u odnosu na jun 2009, nadmašivši očekivani rast od 38 procenata. Uvoz je povećan za 34,1 odsto, što je u granicama očekivanja, saopštila je kineska carinska služba.

U junu je tako kineski trgovinski suficit daleko premašio očekivanih 13,8 milijardi dolara, dostigavši 20 milijardi dolara (15,84 milijarde evra), što je najviše u poslednjih devet meseci.

Ovakav trend pogoduje kritičarima koji tvrde da Peking održavajući nisku vrednost juana ostvaruju nefer trgovinsku prednost, forsirajući svoje izvoznike i onemogućavajući drugim zemljama da povećaju zaposlenost i ostvare privredni rast.

Između ostalog, ponovo raste pritisak na američkog predsednika Obamu da po tom pitanju zauzme čvršći stav u odnosu na Peking, ukazuju agencije.

Odgovarajući inostranim kritičarima, Dženg Juešeng, šef statističkog odeljenja kineskih carina, napominje da je domaći trgovinski suficit u prvih šest meseci 2010. ipak bio 40 odsto niži nego u istom periodu prošle godine.

Veći kineski trgovinski suficit nego što je očekivano, predstavlja izvor zabrinutosti za zapadne poslovne krugove i zato što ukazuje na slabljenje tražnje na najbrže rastućem svetskom tržištu, u koje su se u poslednje vreme, kao u zamajac rasta, najviše uzdale američke i evropske kompanije i investitori.

U junu je, u odnosu na maj, kineski uvoz beležio rast od svega 0,9 odsto, pri čemu je import sirove nafte i soje i dalje ostvarivao rekordne vrednosti, ali je uvoz bakra i gvozdene rude usporen.

Neki analitičari ocenjuju da je kineska izvozna snaga prolaznog karatera i da će je narednih meseci ograničiti slabljenje dejstva fiskalnih podsticaja u SAD i napori vlada evropskih zemalja da smanje troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: