"Smoki" i "bananicu" kupili Hrvati

Hrvatska Atlantik grupa kupila je najveću slovenačku prehrambenu kompaniju Droga Kolinsku za 382 miliona evra od čega su oko 150 miliona dugovi Droga Kolinske.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

09:08

Default images

U vlasništvu Droga Kolinske nalaze se, inače, i srpski Soko Štark, Grand Prom i Palanački kiseljak sa brendovima kao što su "smoki", "grand kafa" i "karađorđe".

Atlantik će preuzimanje finansirati vlastitim sredstvima i bankarskim kreditima. Time se, uprkos negativim prognozama, ipak realizovalo dosad najveće hrvatsko preuzimanje neke slovenačke kompanije.

Sve slovenačke političke stranke su iznenađene, i to mahom neprijatno, vešću da je Droga Kolinska prodata hrvatskom kupcu. Zbog toga se već čuju brojne kritike, pre svega zbog toga što je prodato najveće prehrambeno preduzeće u Sloveniji, a među komentarima se mogu naći i oni koji govore o "prodaji sopstvene kože" i "eklatantnoj svinjariji". Svi slovenački mediji kao prvu vest objavljuju da su "kokta" i "barkafe" postali hrvatski, a to važi i za poznate srpske brendove "smoki", "čokoladna bananica", "prima štapiće", vodu "karađorđe" i "najlepše želje", koje proizvodi Soko Štark, koji je takođe, na ovaj način prodat hrvatskoj poslovnoj grupi. Inače, više od polovine prihoda Droga Kolinska ostvari u Srbiji, u kojoj ima i više od polovine ukupnog broja zaposlenih.

Prema pisanju slovenačkog lista Dnevnik, ključno pitanje pri prodaji Droge Kolinske hrvatskom Atlantik grupu je pitanje finansiranja, jer je prema svim pokazateljima hrvatski kupac dva puta manji od kupljenog preduzeća. "Kako će Atlantik grupa, koja je krajem prošle godine imala približno 129 miliona obaveza, finansirati kupovinu Droge Kolinske i da li će kredite koje će podići Atlantik grupa zapravo otplaćivati Droga Kolinska?", pitaju se u slovenačkom listu.

List podseća i da je pismo podrške Atlantik grupu, u ovoj kupovini, dala slovenačka ispostava italijanske Unikredit banke, koja je takvo pismo dala i Ivici Todoriću, pri nedavnom pokušaju njegovog Agrokora da kupi vlasnički udeo u Merkatoru. Atlantik grupa, prema pisanju ovog lista, najavljuje i da će kupovinom Droge Kolinske omogućiti ovom preduzeću ulazak u hrvatske prodavnice na čelu sa Konzumom, u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

Vučićević: Istorijska prodaja, brendovi u dobrim rukama

Prodajom Droge Kolinske je zadovoljan i Slobodan Vučićević, koji za B92 kaže da veruje da će poznati brendovi Droge Kolinske "kod novog vlasnika biti u dobrim rukama", kao i da će tako imati mogućnost daljeg razvoja i još veće internacionalizacije. Vučićević, predsednik Uprave Droga Kolinske, koji i u narednih pet meseci do potpunog preuzimanja ostaje na tom mestu, u prvoj reakciji za B92 kaže da je vrlo zadovoljan ovom regionalnom finansijskom transakcijom.

On navodi da je ova vest udarna u regionu i dodaje da bi je „čak nazvao istorijskom, kako i zbog veličine transakcije tako i zbog važnosti kao i zbog rađanja jednog novog prehrambenog giganta“.

Vučićević kaže da je „u kupoprodajnom procesu u kome je Atlantik grupa kupila Drogu Kolinsku ostvarena cena od 382 miliona evra. Dakle, vrednost Droge Kolinske je u ovom momentu procenjena na 382 miliona i plaćena je toliko i to je jedna od najvećih transakcija koja se desila u regionu, možda ikad“.

„Ja sam lično jako zadovoljan i kao suvlasnik i kao menadžer jer je to na neki način potvrda da je sve što smo proteklih godina radili imalo smisla i da smo napravili veoma vrednu firmu. U ovim teškim trenucima ona vredi toliko, da nije krize vredela bi mnogo više. Takođe mi je drago što je novi vlasnik moderna kompanija razvojnog tipa koja će da ulaže u razvoj. Sigurni smo u ono što je najvažnije a to je da su brendovi Droga Kolinske sada u sigurnim rukama, dodaje Vučićević.

Atlantik izrasta u regionalnog prehrambenog giganta

Atlantik grupa je, uz tri globalna private „equity fonda“, bila jedini strateški ponuđač koji je ostao u drugom krugu interesenata, a izvori bliski procesu tvrde da je upravo ta činjenica presudila u njegovu korist. Naime, procenjuje se da bi fondovi razdelili Droga Kolinsku na više celina dok Atlantik, barem prema onome što su do sada navodili, nema takve namere.
Istrabenz je saopštio da je vodeća slovenačka kompanija iz prehrambenog sektora prodata starteškom partneru u celini i da se neće deliti. Time su stvoreni uslovi za dalje stabilno poslovanje i razvoj brendova Droge Kolinske, dodaje se u saopštenju. Osim toga i ponuđena cena je više nego zadovoljavajuća, jer se na početku procesa procenjivalo da transakcija ukupno vredi između 300 i 350 miliona evra, a Istrabenz je, pritisnut obavezom vraćanja dugova od stotinjak miliona evra do kraja ove godine, morao da realizuje ovu prodaju. Istrabenz će dobiti 89 odsto novca, 212,5 miliona evra, dok će ostatak ove svote dobiti banke poverioci. Tedeski obećava da će ovu svotu isplatiti do kraja ove godine.

Ovim preuzimanjem Atlantik grupa raste na 650 miliona evra prometa i 4.300 zaposlenih, pri čemu će Droga Kolinska zbog nekoliko jakih brandova (Kokta, Bar kafa i Grand kafa, Soko Štark, Argeta), kao i pozicija koju ta kompanija ima u Sloveniji, Srbiji i BIH, prilično osnažiti Atlantikov postojeći portfelj i učvrstiti ga na tržištima regiona.

Atlatnik grupa, poznati hrvatski proizvođač hrane za sportiste, već je vlasnik Cedevite i Dijetfarma, a pre par godina je od vršačkog Hemofarma kupila i Multivitu. Prema navodima Poslovnog dnevnika, ta grupa planira da u Vojvodini kupi oko 12.000 kvadratnih metara radi izgradnje nove fabrike šumećih vitaminskih preparata.

Grupa ima sedište u Zagrebu i u vlasništvu je porodice Tedeski, u najvećem delu Emila Tedeskija koji je, kako procenjuje Forbs, posle Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, najbogatiji Hrvat. Deo akcija Atlantik grupe imaju i strane firme i investicione kompanije poput DEG-a, kao i EBRD i Rajfajzen grupa. Oko trećina akcija Atlanik grupe je u slobodnom prometu na Zagrebačkoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: