Arsić: Ova Vlada neće podizati PDV

Član Ekonomskog saveta premijera Srbije Milojko Arsić kaže da ne veruje da će poreska reforma u Srbiji biti sprovedena za mandata ove vlade

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.06.2010.

17:04

Default images

"Ja nisam siguran da li će se postići dogovor o tome za vreme mandata ove vlade, a ako se ne postigne, mislim da bi trebalo sprovesti neke druge reforme koja su takodje važne za funkcionisanje privrede Srbije", rekao je Arsić.

Savetnik premijera Srbije smatra da je neophodno da se istovremeno sprovede fiskalno rasterećenje privrede i poveća stopa poreza na dodatu vrednost (PDV). Kada se smanji fiskalno opterećenje zarada zaposlenih, trebalo bi povećati PDV, tako da to budu prihodno neutralne reforme, odnosno, koliko se privredi ostavi dodatnih sredstava od smanjenja fiskalnog opterećenja da se toliko dodatnih sredstava dobije u budžet Srbije od povećanja PDV-a, objasnio je Arsić.

"Iako to izgleda kao 'presipanje iz šupljeg u prazno', to ipak nije tako. Smanjenjem fiskalnog opterećanje rada, smanjuju se troškovi rada i povećava konkurentnost privrede", objasnio je Arsić i dodao da se povećanjem PDV-a, povećava potrošnja i to je deo onoga što predstavlja restrukturiranje domaće privrede, u okviru novog modela razvoja privrede, čija je radna verzija već urađena.

Na pitanje da li povećanje stope PDV-a nosi rizik inflatornih pritisaka, Arsić je odgovorio da povećanje stope PDV-a ili nekog drugog poreza utiče samo jednokratno na cene na tržištu i to obično traje najduže tri meseca, a posle toga nema uticaja na inflaciju.

Ako bi se primenilo najavljeno povećanje PDV-a od tri odsto (sa 18 na 21 odsto) i ako bi se u celini prevalilo na potrošače, moguće je da će deo tereta tog povećanja snosila privreda i to povećanje bi uticalo na inflaciju od jedan do 1,5 odsto, objasnio je on.

Arsić je napomenuo da postoji čitav niz različitih rešenja, koja se još razmatraju, od toga da li bi bila povećana samo opšta stopa PDV-a od 18 odsto ili i opšta i donja stopa (od osam odsto) za toliki procenat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: