Siva ekonomija odnese 4,2 mlrd. EUR

Ukupni finansijski gubici kompanija, zbog postojanja sive ekonomije, na godišnjem nivou iznose oko 4,24 milijarde dinara.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 24.06.2010.

15:22

Default images

Unija poslodavaca Srbije navodi da se, sem finansijske štete, 44 odsto preduzeća požalilo na smanjenje prometa i otežano plasiranje robe i usluga na tržište, zbog sive ekonomije.

Pojedinci su prijavili pojavu otežanog legalnog zapošljavanja i težeg pronalaženja radnika spremnih za legalan rad uz manju zaradu, nego što mogu da obezbede subjekti koji nelegalno posluju i izbegavaju plaćanje poreza i doprinosa na zarade, navodi se u saopštenju poslodavaca.

Na pitanje šta omogućava održavanje neformalnog ekonomskog sektora u Srbiji, najveći broj ispitanika, njih 46,7 odsto navelo je slab rad tržišnih i finansijskih inspekcija, dok je 29 odsto njih odgovorilo da je razlog postojanja sive ekonomije nedostatak političke volje da se ovaj problem reši.

Nijedno od 227 preduzeća nije ocenilo rad inspekcije kao efikasan.

Radom inspekcije je nezadovoljno 37,89 odsto anketiranih, nedovoljnu ocenu inspektorima dalo je 55,51 odsto ispitanih, a samo šest odsto je reklo da je rad inspektora "srednje dobar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: