Država subvencioniše domaći softver

Vlada Srbije usvojiće program subvencionisanih dinarskih potrošačkih kredita za kupovinu i primenu softvera domaće proizvodnje, namenjenog preduzećima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.06.2010.

14:19

Default images

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je rekao da će program početi da će rok otplate kredita biti tri godine, sa počekom od 12 meseci i uz kamatu od 7,5 odsto godišnje.

Iznos kredita neće biti ograničen, a zavisiće od kreditne sposobnosti klijenta. Cena kredita tokom celog perioda otplate biće fiksna, bez ozbira na promene referentne kamatne stope.

Dinkić je kazao da u okviru budžeta postoji dovoljno novca za taj projekat koji "pomaže domaćim softverskim kompanijama" u kojima rade mladi inžinjeri.

Ministar ekonomije je pozvao sve mlade koji treba da upišu fakultet da razmisle o svom izboru, "jer u Srbiji postoji manjak inženjera koji znaju da rade softver".

"Sada svako ko završi (elektrotehnički) fakultet, a kvalitetan je, može da nađe posao u domaćim kompanijama", kazao je on.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić izrazila je zadovoljstvo što je paketom antikriznih mera Vlade podržana i kupovina softvera. Ovo je bitan korak za unapređenje konkurentnosti naše ekonomije i tiče se digitalne ekonomije, koja je jedan od sedam prioriteta Evropske unije, naglasila je ona.

Prema podacima Ministarstva ekomomije, u Srbiji posluje više od 1.400 softverskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi, a prosečan godišnji rast tog sektora bio je 11 odsto u poslednje četiri godine. Ukupan prihod tog sektora prošle godine bio je 424 miliona evra, a izvoz je iznosio 130 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: