Agrokor u Srbiji uložio 450 mil. €

Agrokor je u srpskim kompanijama u kojima ima većinski paket akcija do sada uložio oko 450 miliona evra, kaže vlasnik hrvatske kompanije Agrokor Ivica Todorić.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.06.2010.

08:45

Default images

Todorić je dodao da je samo tokom prvih šest meseci ove godine Agrokor investirao oko 100 miliona evra.

"Mi godišnje u kompanijama u Srbiji ostvarujemo promet od 600 miliona evra, od čega je 40 miliona izvoz. Trenutno u Srbiji zapošljavamo oko 7.000 radnika, a naša težnja je da zaposlimo još ljudi", rekao je Todorić.

On kaže da "Srbija ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije. Zato je i naše strateško opredeljenje da investiramo toliko sredstava u naše kompanije u Srbiji".

Prema njegovim rečima, jedna od najvećih šansi Srbije je izvoz smrznutog voća i povrća, zbog čega je Agrokor od Frikoma stvorio jednu od najmodernijih fabrika te vrste u regionu, za koju se već sada interesuju mnoge multinacionalne kompanije.

Inače, Industrija ulja Dijamant iz Zrenjanina i „Dijamant agrar“ otvorili su farmu za tov junadi Planta u Futogu i otkupni centar za voće i povrće u Begeču, u koje je ukupno investirano oko 12 miliona evra.

Todorić, čiji je Agrokor većinski vlasnik uljare Dijamant, kaže da je u zrenjaninskoj uljari ove godine ukupno investirano 50 miliona evra u nove tehnologije i skladišne prostore i najavio da će investicije biti nastavljene i do kraja godine.

Farma junadi u Futogu je grinfild investicija, koja se prostire na 5,5 hektara zemlje. Njenim otvaranjem omogućena je proizvodnja oko 2.000 grla godišnje, čije će meso biti namenjeno domaćem i stranom tržištu.

Centar za otkup voća i povrća „Agro fruktus“ u Begeču ima 4.000 kvadratnih metara rashladnog prostora i u planu je da se u njemu dugoročno ugovara proizvodnja i otkup za celu Vojvodinu.

Prema najavi Ivice Todorića, u planu je da se u prvoj godini rada otkupi 25.000 tona voća i povrća u vrednosti većoj od dve milijarde dinara, koji će biti plasirani na domaće i inostrano tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: