Nema poskupljenja gasa do jeseni

Preduzeće Srbijagas uputiće zahtev za poskupljenje gasa čim definiše novu formulu za računanje cena, ali Vlada nije voljna da odobri višu cenu plina pre jeseni.

Izvor: Blic

Četvrtak, 24.06.2010.

00:30

Default images

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, još ranije je najavio da bi gas trebalo da poskupi za 15 odsto i dodao da će uskoro uslediti zahtev za poskupljenje.

On ostaje pri stavu da gas mora da poskupi, kao i da neko mora da ga plati. Na pitanje o promeni formule obračuna cena, Bajatović navodi da još traju konsultacije o tome kako bi ona trebalo da izgleda.

"Čim to završimo, poslaćemo i zahtev za poskupljenje Agenciji za energetiku", ističe Bajatović i dodaje da ne može da precizira kada bi to moglo da se desi.

On kađe da je "realna cena gasa zbog promene kursa dolara za 15 odsto viša nego što je sada. Za istu količinu gasa koji plaćamo u dolarima sada moramo da damo više dinara".

Na pitanje da li je upoznat sa stavom Vlade da ne bude podizanja cene do jeseni, Bajatović odgovara da "Vlada može da donese političku odluku da gas ne poskupi, ali taj gas neko mora da plati. Mi u ovom periodu zbog manje potrošnje to možemo da finansiramo iz dobiti preduzeća, ali kasnije nećemo moći".

U Agenciji za energetiku potvrđuju da se radi na novom modelu obračuna cena kojim bi se one kvartalno usklađivale sa promenom kursa dolara i dodaju da mesečna promena cena nije moguća jer bi taj obračun morao da se radi za svakog od 38 distributera gasa u Srbiji.

Prostora za poskupljenje gasa ima zbog slabljenja vrednosti dinara, tvrde u Agenciji na osnovu dokumentacije koju im je Srbijagas dostavio, ali ne mogu da preciziraju koliko dok im Srbijagas ne dostavi kompletnu dokumentaciju i ne podnese zvanični zahtev za poskupljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: