Od vojnog izvoza u Libiju mlrd. USD

Libija je zainteresovana da srpskim inženjerima prepusti gradnju vojne bolnice po uzoru na Vojnomedicinsku akademiju, ali i da kupi naše naoružanje i opremu.

Izvor: Blic, Tanjug

Sreda, 23.06.2010.

09:31

Default images

Gradnja takve vojne bolnice bi podstakla čitav niz izvoza programa inženjeringa, što bi omogućilo upošljavanje zaposlenih u vojnoj industriji duži niz godina.

Upravo oko izvoza ovog segmenta vojne industrije očekuje se tokom leta potpisivanje ugovora koji bi rezultirao slivanjem u ovom mandatu Vlade i prve milijarde dolara od vojne industrije.

Bio bi to ujedno i signal na koji je srpska vojna industrija dugo čekala i koji bi označio da je Srbija sada ta koja zauzima pozicije u odbrambenoj industriji koje je tokom zlatnih sedamdesetih ostvarila Titova Jugoslavija, piše Blic.

Tada je odbrambena industrija eks-Jugoslavije prodajom naoružanja i vojne opreme, ali pre svega izgradnjom vojnih objekata u inostranstvu zarađivala nekoliko milijardi dolara godišnje. Izvozni program inženjeringa i prenosa vojne industrije činio je više od 50 odsto izvoza bivše Jugoslavije.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da Srbija i Libija imaju velike mogućnosti za saradnju i da potpisivanje Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje predstavlja početak nove ere odnosa između dve države. On je istakao da sporazum otvara nove mogućnosti u vojno-tehničkoj saradnji, a njime su predviđene mogućnosti za saradnju u oblasti vojnog školstva i zdravstva, i na vojno-tehničkom nivou.

"Ubeđeni smo da će ovim sporazumom za obe strane biti omoguđen razvoj određenog naoružanja i vojne opreme", rekao je Šutanovac i istakao da je "ovo samo početak, jer smo ubeđeni da Libija i Srbija imaju veoma velike mogućnosti za saradnju". On je dodao da će sa libijskim premijerom razgovarati o mogućnostima za saradnju i u oblasti železnica, ali i plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržište Libije.

Tokom prošle godine izvezena je na svetsko tržište roba u vrednosti od oko 300 miliona dolara. Zaključeni su ugovori vredni više od 500 miliona dolara, pre svega sa Irakom, Alžirom i Egiptom.

Tokom te godine Irak je bio najveći ekonomski partner vojne industrije. Srpsko oružje postalo je dobar deo arsenala armije Iraka, na čijem meniju se našlo gotovo sve za opremanje pešadije, od pancira, kaciga, pištolja CZ-99, do teške artiljerije - antitenkovskog oružja tipa „osa”, „bumbar” i „stršljen”.

Takođe, Iraku je prodato i 20 školskih klipnih vazduhoplova tipa „lasta 95”, namenjenih za letačku i borbenu obuku pilota novog iračkog vazduhoplovstva, i to u trenutku kada je ovaj tip letelice postojao samo u projektima Vojnotehničkog instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: