Zec: Mala tražnja će zauzdati cene

Uvek možete povećati cene ako ima ko da ih plati, ali cene mnogih proizoda, osim onih osnovnih usluga i dobara, neće biti kupaca, kaže ekonomista Miodrag Zec.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

15:56

Default images

"Radikalno pada potrošnja benzina, radikalno pada potrošnja uopšte, tako će drastično malo tražnjom biti zaustavljen rast cena", napiminje Zec

On kaže i da logika "daj mi veću platu da platim veće cene" koja važi kod nas nije dobra, već onaj ko hoće više cene treba da vidi da li može da nađe kupce".

"Treba da imamo razuman sistem. Ne možete ni iz čega nekome nešto davati. Ključni problem neše države je preraspodela. Naša država već 50 godina samo nešto preraspodeljuju. Ministri idu okolo i uzimaju jedni od drugih. Ne sme to da se radi. Moraju da se uvedu čisti računi", tvrdi Zec koji je i profesor Filozofskog fakulteta.

On kaže i da veći izvoz u kome mnogi vide šansu ne može ralno da se zasniva na slabom dinaru, jer je dinar bio precenjen.

"Moraćete izvoziti jer nećete imati kome da prodate robu. Nećete moći prodati vino pod 25 evra, a moći ćete da ga prodate po 3 evra kao što rade Francuzi ili Čileanci. U tome je štos. Domaća tražnja će definisati da li ću nešto što ja prodajem ovde i enormno zarađujem, i dalje moći da prodajem, ili ću prodaveti negde drugde. Pa i ostale cene će pasti. Zašto bi kapućino ovde bio kao u Rimu, kada plate nisu kao u Rimu", navodi Zec.
Prema njegovim rečima kriza koja očigledno nije na izmaku, nateraće čak i krupne kapitaliste, da svoje investicije koje se nalaze u nekretninama, preusmere u proizvodnju.

"Hvalimo se investicijama, a u šta smo investirali? U banke, osiguraja, tržne centre - ništa u proizvodnju. Sada će takve investitore kriza naterati da prođu kroz neki stečaj, da pređu u proizvodnju", naglašava Zec.

On tvrdi i da ne treba da se izlazi u susret biznismena koji su se prezadužili.

"Naša preduzetnička elita velikim delom je nikla na mekim finansijama, na kreditima koji se neće vratiti, na inflaciji koja će obezvrediti imovinu. I sad oni ne žele da redukuju vrednst svoje imovne nego traže da im neko obaveze koje su sami stvarili neko plati fiksnim kursom. To nije moguće", jasan je Zec.

Prema njegovim rečima na jačanje kursa može delimično uticati pad uzvoza, i to što će privreda biti naterana da izvozi.

"Ono što je problem a što je važno i što se prenebegava je da se kurs ne može braniti daljim pozamljivanjem. To što kaže guverner Jelašić- Međunarodni monetrani fond ne može da brani kurs, to može samo izvoz", kaže Zec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: