Lizing kućama vraćeno 2.000 vozila

Od početka krize do danas oko 2.000 vozila završilo na parkinzima lizing kompanija, jer građani nisu mogli redovno da izmiruju rate.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

12:58

Default images

To su međutim procene, budući da lizing kompanje ne vode evidenciju i nerado govore o brojkama. Ipak statistika pokazuje da se broj ugovora drastiočno smanjuje.

Poslednjeg dana 2008. godine 17.768 građana imalo je potpisan ugovor, dok je u ovom trenutku svega njih 13.526 u poslu sa lizing kompanijama.

Situacija nije drugačija ni sa preduzetnicima i preduzećima. Broj onih koji kasne sa izmirivanjem obaveza je sve veći, a lizing kuće na sve načine pokušavaju da zadrže klijente i oduzimanje automobila je poslednja i nužna mera.

"Pokušavamo da napravimo dogovore o reprogramu ili nešto slično jer kompanijama nije u interesu da se automobili ili oprema vrate", objašnjava Bojan Baša, predsednik Asocijacije lizing kuća.

Baša dodaje da broj od 2.000 automobila, na primer, i nije tako veliki ako se zna da je to tri odsto od ukupno plasiranih putničkih vozila.

"Prosek u zemljama u okruženju je oko 10 odsto vraćenih pa onda kod nas i nije tako loše", smatra Baša.

Vraćeni automobili ponovo se prodaju ili na lizing ili za keš u direktnoj pogodbi. Njega ili vraćaju sami kupci ili lizing kuća pokreće sudski postupak za izvršenje. Inače, na lizing se može uzeti „pokretna nepotrošna stvar“, a minimalan rok na koji se zaključuje ugovor o finansijskom lizingu je dve godine.

Vlasništvo nad automobilom ili opremom koju ste pazarili na lizing sve vreme otplate ostaje na lizing kompaniji. Primalac lizinga ima puno pravo da predmet lizinga nesmetano koristi tokom trajanja ugovora o finansijskom lizingu i da uživa sve koristi od njegove upotrebe, ali ujedno snosi i sve rizike i troškove koji proizlaze iz prava vlasništva, iako formalno-pravno nije vlasnik predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: