Slobodu napustilo oko 330 radnika

Oko 330 radnika vojne kompanije Sloboda u Čačku napustilo je dobrovoljno kompaniju uz otpremnine koje je obebedilo Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

11:59

Default images

Generalni direktor kompanije Zoran Stefanović je rekao da je Ministarstvo za otpremnine radnicima obezbedilo ukupno 158 miliona dinara.

Stefanović je dodao da je cilj sprovođenja socijalnog programa, trećeg po redu u kompaniji, poboljšavanje strukture radnika u Slobodi, kao i zapošljavanje stručnih kadrova, ističući da je do danas prosek starosti zaposlenih iznosio 49 godina.

Svaki peti radnik Slobode, od ukupno 1.505 zaposlenih, prijavio se u februaru za doborovoljni odlazak iz kompanije uz mogućnost da odaberu jedan od pet predloženih načina socijalnog programa.

Prvom opcijom ponuđeno je deset prosečnih zarada onima koji imaju više od jedne decenije staža, ali su tu mogućnost prihvatila samo dvojica radnika.

Drugu ponudu, od po 300 evra po godini staža, prihvatilo je 57 zaposlenih, dok grupi od 75 radnika, kojima je do penzije ostalo manje od dve godine, sleduje trećina zarade za prvih deset, četvrtina za sve ostale godine rada i još 60 odsto zarade do odlaska u penziju.

Najveću grupu sačinjava 146 radnika kojima je preostalo pet godina do ispunjavanja prvog uslova za penzionisanje i oni će dobiti šest plata, uz 60 odsto prosečne mesečne zarade u privredi do penzionisanja.

Preostali 51 kandidat za odlazak iz kompanije ispunjava jedan od uslova za penzionisanje i oni će dobiti šest plata u bruto iznosu.

U prethodne dve faze socijalnog programa u Slobodi, koji su sprovedeni 2005. i 2008.godine, iz kompanije je otišlo 568 radnika.

Direktor kompanije je istakao da je u Slobodi raspisan konkurs za prijem novih 70 radnika, a 200 radnika je već angažovano na trenutnim poslovima preko Omladinske zadruge.

Vojna fabrika je krajem prošle godine preuzela deo zaposlenih i imovine zavisnog preduzeća "Sloboda aparati" koje se bavi proizvodnjom uređaja za domaćinstvo, pošto nije uspela privatizacija tog dela kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: