Penzije u BiH i Srbiji bez problema

Oko 15 hiljada penzionera u Srbiji i BiH od 1. jula dobijaće penzije u punom iznosu na osnovu sporazuma Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

11:53

Default images

Ovim je ispravljen raniji sporazum koji je bio na snazi između SRJ i BiH na osnovu koga su penzioneri sa mešovitim radnim stažom primali umanjenu penziju za jednu trećinu.

Oni su primali manje novca zbog odštetnih zahteva država, koje su im penzije isplaćivali na osnovu propisa one države, gde su radili pre odlaska u penziju.

U Fondu penziono-invalidskog osiguranja RS kažu da je poslednjih godina tim penzionerima isplata vršena na osnovu sporazuma potpisanog 2004. godine između dve države. Novim sporazumom otklonjeni su ti nedostaci i penzije, koje su ostvarene na osnovu mešovitog staža u BiH i Srbiji, više neće biti umanjene.

Sličan sporazum BiH bi trebalo uskoro da potpiše i sa Crnom Gorom, čime će se rešiti problemi penzionera sa mešovitim stažem.

Ovim dogovorom izbačena je odredba sporazuma iz 2004. godine, na osnovu koje je namirivanje dugova izmedju fondova PIO Srbije i BiH, gde postoje dva fonda u RS i Federaciji BiH, išlo na štetu penzionera.

Novi sporazum će se primenjivati od 1. jula ove godine, tako da će i penzioneri s mešovitim radnim stažom, ostvarenim u dve različite države, ubuduće primati penzije u punom iznosu, delom od Srbije, a delom iz BiH, odnosno RS ili Federacije BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: