Srbijagas će vredeti dve mlrd. evra

Srbijagas sada vredi 600 miliona evra, što je tri puta više nego pre dve godine, a do 2014. godine će vredeti dve milijarde evra, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: Novosti

Subota, 12.06.2010.

00:15

Default images

Direktor Srbijagasa objašnjava da vrednost nije samo broj bušotina, cevi i stolica, već tržišni potencijal firme.

„Danas sa skladištem i tržištem, gde je još monopolista ne svojom voljom, vredi 600 miliona evra. Sa perspektivom Južnog toka i vezama prema Bugarskoj i Republici Srpskoj, saradnjom sa Eonom, partnerstvom sa Gaspromom sigurno vredi više“, dodaje on.

Na pitanje kolika su dugovanja potrošača za gas, Bajatović kaže da privreda, toplane, distributeri i građani duguju oko 20 milijardi dinara za aktuelne isporučene količine gasa. „Kada bi sabrali sva potraživanja, sudske procese i kamate, dug je 44 milijarde dinara“, dodaje on.

Govoreći o poskupljenju gasa, Bajatović kaže da „glavni razlog za povećanje cene gasa nije u dolarskoj vrednosti uvoznog gasa, već je dolar ’skočio’ sa 61, koliko je bio kada je utvrđena ranija cena, na 88 dinara koliko je sada“.

On tvrdi i da je samo za nedelju dana kurs dolara ”otišao” za pet dinara, a 95 odsto gasa se uvozi i plaća u devizama. Što se tiče mogućeg poskupljenja, Bajatović kaže da je zahtev spreman, ali još nije poslat u Agenciju za energetiku.

Bajatović kaže da cena gasa „nije volja ni Srbijagasa, ni Vlade Srbije, već realnosti“, jer „jednostavno, sve što se uvozi, mora se platiti u devizama“.

Ovim poskupljenjem saniraćemo trenutnu štetu, ali zbog kursnih pomeranja, bićemo u prilici da za 15 dana ili mesec opet tražimo novo. Jedino rešenje je da se Uredbom Vlade Srbije i uz saglasnost Agencije za energetiku izmeni način formiranja cene. Menjala bi se jednom mesečno i zavisila bi od kursa dolara, zavisno od toga da li raste ili pada“, dodaje on. On dodaje i da bi bilo jako loše da i treću grejnu sezonu teret nerealne cene bude na leđima Srbijagasa. Preduzeće može brzo da se razvija i ekonomski uvećava svoju vrednost i bilo bi šteta da to potrošimo na vođenje socijalne politike. Srbijagas nam treba i sutra. Ali, ne znači da u prihvatljivoj meri ne treba da budemo u funkciji socijalne politike, ali za ekonomski razumnu cenu“.

Na pitanje zašto Gasprom još nije počeo sa utiskivanjem svog gasa u skladište u Banatskom Dvoru, Bajatović odgovara da „zvuči neverovatno, ali parcele na kojima su bušotine u Banatskom Dvoru nisu još u vlasništvu Srbijagasa, iako smo ih kupili“.

On kaže da će Rusi početi utiskivanje svog gasa najkasnije od septembra i dodaje da sada u skladištu ima oko 260 miliona kubika, a do 1. decembra biće oko 650 miliona, odnosno oko 350 miliona kubika ”jastučnog” i još 300 kubika gasa za potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: