Gorivo jeftinije dva do tri dinara?

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da bi sledeće nedelje trebalo očekivati pojeftinjenje goriva za dva do tri dinara po litru.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.06.2010.

18:09

Default images

Milosavljević je rekao da je pad cena naftnih derivata u našoj zemlji zasnovan na tekućem i očekivanom pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu.

"Verujemo da ćemo iduće nedelje imati prvo pojeftinjenje goriva u Srbiji u 2010, što je vrlo značajno i psihološki, budući da smo od početka godine, pa evo do ovih dana imati sve poskupljenje za poskupljenjem“ , kazao je on.

On kaže da su poskupljenja bila kao posledica rasta cena goriva na svetskim berzama nafte, ali i slabljenja vrednosti dinara u odnosu na dolar i na ostale valute. Cena nafte je krenula dole, dodao je ministar trgovine, izražavajući očekivanje da će se cena derivata u Srbiji i dalje snižavati, ukoliko se usvoji raniji predlog za smanjenje akcize na gorivo od oko desetak dinara po litru.

Kada je reč o politici akciza na gorivo, Milosavljević je podsetio na raniju inicijativu Ministarstva trgovine i usluga, za šta se i on lično zalagao, sa ciljem da se analizira kretanje na tržištu naftnih derivata i predlože aktivnosti za povećanje prometa, koji je u prvih pet meseci opao 20 do 30 odsto, prema istom lanjskom periodu, u zavisnosti od vrste derivata.
Ukoliko bi se brzo usvojio predlog za smanjenje akciza, Milosavljević tvrdi da bi u toku udarnih letnjih meesci na našem tržištu imali značajan rast prometa derivata, jer bi se tranzitni putnici kroz Srbiji znatno više odlučivali da kupuju gorivo u našoj zemlji, nego u okolim državama, gde je trenutno jeftinije.

"Tokom jula i avgusta imamo oko milion i po vozila koja u tranzitu kroz Srbiju, a dosta naših građana idu prema jugu u sezoni letnjih odmora, tako da svi oni, umesto kod nas, radije gorivo nabavljaju u susednim zemljama", kazao je Milosavljević, uz opasku da zbog toga Srbija ostaje uskraćena za deo akciza i poreza na dodatu vrednost, koji su značajan izvor budžetskih prihoda.

Prema rečima Milosavljevića, cena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini je za 10 do 12 dinara u proseku manja nego u Srbiji, a nešto niža u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Gorivo je, dodao je Milosavljević, osetno jeftinije u tri susedne države - Rumuniji, Bugarskoj i Makedoniji.

"To je razlog da treba da se ponašamo racionalno i da zbog te razlike u ceni ne motivišemo putnike u tranzitu da gorivo natoče u Bosni ili u Hrvatskoj ili u Mađarskoj, da prođu kroz teritoriju Srbije i da opet tankuju gorivo u Makedoniji, Bugarskoj ili nekim drugim okolnim zemljama", zaključio je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: