Ne bi trebalo dalje jačati dinar

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da monetarna politika ne bi trebalo da u narednom periodu dozvoli jačanje dinara prema evru.

Izvor: Beta

Petak, 11.06.2010.

15:43

Default images

Šoškić je ocenio da je proteklih dana došlo do umerenog slabljenja dinara kao odraza konkurentnosti domaće privrede i Srbije kao investicione destinacije.

"Takođe, treba imati u vidu, da zbog krize koja se dešava u evrozoni, čitav jugoistok Evrope je na izvestan način manje atraktivan za ulaganja i to smanjenje mora da se odrazi na devizne kurseve", istakao je on.

Šoškić je istakao da slabljenje domaće valute s jedne strane može da omogući rast konkurentnosti domaće privrede, tako da ona bude konkurentnija sa cenama na međunarodnom tržištu, ali s druge strane ne sme se zaboraviti da promena deviznog kursa izaziva i ozbiljni problem kod dužnika koji su uzimali kredite u evrima.

"Mislim da na tom problemu mora ozbiljno da se poradi u narednom periodu, i da se uz učešće poslovnih banaka, predstavnika dužnika, države, NBS pronađe rešenje koje će obezbediti održivost sistema kakav imamo", naveo je Šoškić.

On je ocenio da je režim kontrolisanog fluktuirajućeg deviznog kursa, koji Srbija ima, najmanje loše rešenje, kao i da bi se u slučaju režima fiksnog kursa, kakav mnogi zagovaraju, trošilo mnogo više deviznih rezervi za njegovu odbranu nego što je to sada slučaj.

"Tada bi se moglo desiti da, sem sa normalnim faktorima ponude i tražnje, imamo posla i sa špekulantima koji računaju da u takvom deviznom režimu ne bismo kao zemlja izdržali već bi proglasili devalvaciju, odnosno bitnu korekciju deviznog kursa", kazao je Šoškić.

On je naglasio da je teško govoriti o pravoj ili realnoj vrednosti kursa jer to određuje tržište, ali da je ohrabrujuće da se sa ovim nivoom deviznog kursa "smanjuje onaj jaz koji već imamo desetak godina u trgovinskim odnosima sa inostranstvom", odnosno smanjuje se deficit platnog bilansa.

Jelašić: Dešavanja u okruženju slabe domaću valutu

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da na slabljenje dinara trenutno najviše utiču dešavanja u okruženju. "Imajući u vidu ekonomska kretanja u zemlji u poslednjih par nedelja, na rast kursa mnogo više utiče ono što se dešava u međunarodnom okruženju", rekao je Jelašić.

Jelašić je istakao da dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i odluka da se do kraja godine ne odmrzavaju plate budžetskih korisnika i penzije pozitivno utiču na stabilnost kursa. On dodaje i da NBS ima dovoljno deviza da ne dozvoli prevelike dnevne oscilacije kursa i obezbedi normalno funkcionisanje deviznog trižišta.

"Ubeđen sam da treba da dođe do jačanja dinara ako se nastavi sa restriktivnom monetarnom politikom i sprovodjenjem dogovorene ekonomske politike", dodao je guverner NBS u ostavci. On je ukazao i da bankari u velikoj meri utiču na kretanje deviznog kursa jer svojim klijentima savetuju da li da kupuju ili prodaju devize.

NBS raspolaže sa dovoljnim deviznim rezervama, od oko 10,7 milijardi evra, da obezbedi da ne bude prevelikih dnevnih fluktuacija kursa, da bude dovoljno prometa na međubankarskom deviznom tržištu a kurs će i nadalje odredjivati tržište, naglasio je Jelašić. On je podsetio da je osnovni cilj NBS održanje stabilnosti cena, što je i postignuto, pa se očekuje da će u junu inflacija biti ispod četiri odsto.
Glavni urednik Kvartalnog monitora Pavle Petrović je kazao da sadašnja realna vrednost dinara nije "rekordno niska", kako se to u javnosti navodi, jer je, imajući u vidu inflaciju i kretanje plata i produktivnosti, domaća valuta na nivou iz četvrtog kvartala 2006. godine, a za oko 10 odsto realno je jača nego u 2005. godini.

"Vrednost dinara sada je blizu održivog novoa za medjunarodnu konkurentnost domaće privrede", rekao je Petrović i dodao da je domaća valuta pre krize bila precenjena, na čiju prividnu snagu je uticao snažan priliv kapitala iz inostranstva.

Uslov za trajniju stabilizaciju kursa, kako je naveo, jeste da plate i inflacija budu pod kontrolom i da ne dodje do novih udara na finansijskom tržištu.

Prema njegovim rečima, budući da su rast plata i inflacija za sada pod kontrolom očekuje se stabilizacija vrednosti dinara blizu dostignutog nivoa posle njegovog slabljenje u proteklom periodu, a moguće su kratkoročne oscilacije ako bude nastavljena kriza u regionu, koja bi izazvala povlačenje investitora.

Petrović je istakao da su na slabljenje domaće valute u prethodnim danima dobrim delom uticali potresi regionalnih karaktera. Dodatni razlog slabljenja dinara je to što se kurs u Srbiji i dalje prilagodjava svojoj dugoročno održivoj vrednosti, napomenuo je on.

Đuričin: Sadašnji model odbrane kursa je neodrživ

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin kaže da je sadašnji model odbrane kursa neodrživ i da je kurs dinara odraz jačine privrede Srbije.

"Stabilan kurs je onaj koji ne treba braniti", rekao je Đuričin i podsetio da je Narodna banka Srbije od početka godine potrošila više od milijardu evra za odbranu kursa i da u toj odbrani nije uspela.

Đuričin je naveo da se za odbranu kursa troše devizne rezerve, a zemlja nema trajne izvore deviza, dok politika referentne kamatne stope takodje nije pogodna, jer je država i na taj način na gubitku.

"Vlada Srbije mora da stimuliše proinvesticionu politiku", kazao je Đuričin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: