Petrović: Srpski dug kritično velik

Državni i privatni spoljni dug Srbije već je kritično veliki jer je premašio 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kaže profesor Pavle Petrović.

Izvor: Beta

Petak, 11.06.2010.

14:53

Default images

"Postoji iluzija da dug države, odnosno javni dug, trenutno nije preterano veliki, ali je brzina njegovog rasta velika", rekao je Petrović.

On je istakao da se u krizama po pravilu pojavljuju prethodno "sakriveni" dugovi, kao što su garancije države i lokalni dugovi, tako da revizija javnog duga Srbije pokazuje da on sada nije 32 odsto BDP-a već 36 odsto.

Postoji opasnost, kako je rekao Petrović, da se javni dug dodatno uveća jer kriza često prisiljava državu da preuzme na sebe deo privatnog duga, kako bi sprečila velike socijalne potrese i otpuštanja.

Međunarodno iskustvo potvrdjuje, prema njegovim rečima, da je u zemljama u razvoju kritičan nivo javnog duga od 60 odsto BDP-a, jer svako uvećanje dovodi do smanjenja privrednog rasta za dva procentna poena.

"Na primeru Srbije to bi značilo da, posle krize, umesto po očekivanoj stopi od pet odsto privreda raste po stopi od tri odsto”, rekao je Petrović. Povećanje javnog duga, kako je naveo, značilo bi zaduživanje u inostranstvu, što bi uvećalo spoljni dug.

Komentarišući privredna kretanja u prvom kvartalu 2010. godine, kad je međugodišnji rast bio 0,9 odsto, Petrović je ocenio da bi sadašnjim tempom oporavka realni nivo BDP-a iz 2008. godine bio

dostignut 2011.

"Ohrabruje podatak da izvoz u prvom kvartalu ubrzava rast i da postaje sve značajniji pokretač privrede", rekao je Petrović i dodao da je međugodišnji rast izvoza u aprilu bio 27 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: