Ko su najbogatiji srpski političari

Dugoočekivane imovinske karte političkih funkcionera u Srbiji juče su konačno objavljene na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije,

Izvor: Blic

Petak, 11.06.2010.

00:28

Default images

Objavljivanje imovinskih karata oko 700 državnih funkcionera izazvalo je juče toliko interesovanje da je tokom čitavog prepodneva bilo praktično nemoguće pristupiti tom sajtu.

Imovinu je prijavilo oko 14.800 osoba, a na listi su, između ostalog, podaci o tome šta u vlasništvu imaju predsednik Srbije, premijer i članovi vlade, poslanici, gradonačelnici, predsednici opština…

Međutim, imovinske karte su, piše Blic, pokazale zapravo da se iz njih ništa ne može videti. Od mesečnih primanja prikazana su samo ona iz republičkog budžeta, visina štednih uloga u bankama nisu stavljena na uvid javnosti, a delovi imovine o kojima su čak i javno pričali pojedini političari nigde se ne navode. Tako je, na primer, predsednik Srbije Boris Tadić zimus obavestio javnost da od imovine ima samo 55.000 evra. Toliko je predsednik prijavio građanima i 2004. godine. Međutim, sudeći po njegovoj imovinskoj karti koja je juče objavljena, Tadić od imovine ništa ne poseduje, ako tu ne računamo platu koju prima kao predsednik Srbije.

Slično je i sa Milutinom Mrkonjićem, ministrom infrastrukture, koji je ranije rekao da poseduje pola stana. Za kratko vreme, izgleda, on je tu polovinu izgubio. Bez nekretnine je ostao i Tomislav Nikolić, predsednik SNS, koji je negde zagubio kuću u Kragujevcu, koju je kao vlasništvo naveo 2008. godine, kada je imovinu prijavio Odboru za rešavanje o sukobu interesa.

Malo je, ipak, neverovatno da su domaći političari i zaista osiromašili u međuvremenu. Razum pretpostavlja da su dobro iskoristili vreme koje su imali da dostave imovinske karte, pa su u tom periodu nešto i prebacili na svoje supruge ili članove najbliže porodice. Njihove imovine dostupne su Agenciji za borbu protiv korupcije, ali ne i očima javnosti.

Podsećamo, sagovornik Blica iz Agencije za borbu protiv korupcije u februaru ove godine rekao je da su političari tražili od Agencije da se od građana sakrije kolika im je devizna ušteđevina, uz objašnjenje da će im "deca doći pod udar kidnapera" i zahtevali da se imovina supruga sakrije pravdajući se da ima one prete razvodom.

Vlada skromnih ministara

Predsednik Vlade Mirko Cvetković je prijavio platu u iznosu od 131.000 mesečno, da ima štednju, kao i da poseduje 100 odsto akcija u S-tabaku. Premijer ima dva stana, kao i automobil marke „volvo S60“ iz 2006. godine.
Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je prijavio prihode od plate oko 109.000 dinara i oko 28.000 koje dobija na osnovu članstva u Upravnom odboru Agencije za osiguranje depozita. Takođe je prijavio da ima štednju ili depozite u bankama. Dinkić je vlasnik dvosobnog stana od 73 metra kvadratna i garaže od 16,22 metra kvadratna.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić je prijavila platu od 103.000 dinara i dvoiposoban stan, kao i ušteđevinu. Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima dva stana i automobil. Ministar prosvete Žarko Obradović nema ličnih primanja, ima ušteđevinu, suvlasnik je stana od preko 200 kvadratnih metara i vlasnik „škode oktavije“. Prihodi članova Vlade kreću se od 42.616, koliko je prijavio ministar zdravlja Tomica Milosavljević, pa do 146.723, koliko prima zamenik premijera Ivica Dačić. Bez registrovanih primanja su Svetozar Čiplić i Bogoljub Šijaković, pošto ne primaju platu kao ministri.

Najviše nekretnina prijavili su ministri Slobodan Milosavljević - tri stana i Verica Kalanović - dva stana i kuću, dok Svetozar Čiplić, Milutin Mrkonjić, Snežana Malović i Vuk Jeremić nemaju registrovane ”kvadrate” na svoje ime. Među skromnima je i Saša Dragin koji u vlasništvu ima samo garsonjeru.

Bez automobila na imovinskom kontu su Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, Milutin Mrkonjić, Verica Kalanović, Jasna Matić, Srđan Srećković i Bogoljub Šijaković. Jedino Škundrić u ”voznom parku” ima dva automobila - ”audi 100” i ”opel astru”, dok Dragin vozi ski-džet čamac i motocikl.

Najjači po udelima u preduzećima u Vladi je Božidar Đelić koji je vlasnik svih akcija preduzeća ”House of Europe invest B.V” u vrednosti od 30.000 evra. Premijer Cvetković ima 100 odsto akcija u firmi ”S-Tabak”, koje su ”teške” oko 730 evra, a Jasna Matić ima 22 akcije u ”Mašinoprojekt kopringu” čija vrednost dostiže 56.100 dinara.

Ušteđevinu nemaju Mrkonjić, Čiplić, Malovićeva i Jeremić, dok kod ostalih piše da imaju štednju, ali ne i kolika je. Ti podaci, kako nam je objašnjeno, nalaze se u Agenciji, ali se ne objavljuju.

Vlahović i Popović najbogatiji poslanici

Najbogatiji među poslanicima Skupštine Srbije svakako su Nenad Popović, poslanik DSS, i Aleksandar Vlahović, poslanik DS, dok su među najmanje imućnim Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe ZES, i Nenad Milić, poslanik LDP, piše Danas.

Aleksandar Vlahović, poslanik DS, poseduje šest stanova, dva veličine oko 160 kvadrata, tri od po četrdesetak kvadrata i jedan od 54 metra kvadratnih. Najveći stan (163 kvadrata) u potkrovlju je i još je u izgradnji, a Vlahović poseduje i apartman od 31,18 kvadrata.

Do svih ovih nepokretnosti Vlahović je došao kupovinom, a kako piše na sajtu registra Agencije, ovaj poslanik DS poseduje i automobil „pežo 306“ iz 1999. godine dok je od prihoda naveden samo poslanički paušal od 30.344 dinara. Vlahović poseduje i akcije u 11 preduzeća od kojih su ipak najznačajnije 40 odsto akcija u Eko-investu u visini od 100.000 evra, kao i 1.500 akcija Progresa, 110 akcija u Agrobanci Beograd, 700 akcija u AIK banci iz Niša...
I Nenad Popović je „ljubitelj“ nekretnina. On poseduje tri stana od oko 250 i 50 kvadrata, dve kuće od 164 i 530 kvadrata, a vlasnik je i dve garaže. Sve ove nepokretnosti, osim jedne koju je nasledio, Popović je kupio. On ima i dva placa zemljišta veličine 27 i 38 ari, a vlasnik je i skutera za vodu i jednog čamca. Potpredsednik DSS raspolaže akcijama u sedam preduzeća, odnosno vlasnik je 100 odsto akcija u Minelu d.o.o i ABS Internacional, a vrednost akcija u samo ta dva preduzeća iznosi oko 1,144 miliona evra.

Popović poseduje i 66 odsto akcija u ABS Minel elektrooprema, 72 odsto u ABS Minel Fero, 70 odsto akacija ABS Minel elektrogradnja, a vlasnik je i većinskog paketa akcija od 57 odsto u ABS Minel kontaktne mreže. Popović ne prima poslaničku platu, a u imovinskoj karti nije navedeno koliki su mu mesečni prihodi, a ne navodi se ni da li poseduje akcije u inostranim preduzećima, niti kolikom ušteđevinom raspolaže. U bogatije poslanike u republičkom parlamentu spada i Velimir Ilić, šef poslaničke grupe NS. On poseduje pet kuća, a vlasnik je i porodične stambene zgrade veličine 450 kvadrata, poslovnog prostora od 150 kvadrata, bazena veličine 150 kvadrata i pomoćnog objekta od 150 kvadrata. Ilić ima i voćnjak, pašnjak i desetak hektara zemljišta. Svu imovinu u Čačku, osim dve kuće, Ilić je nasledio.

Lider NS napominje da potiče iz bogate porodice, da mu je još deda gradio puteve, a da je i on sam počeo da radi sa 23 godine. Najveće bogatstvo, kako kaže, stekao je mnogo pre nego što je postao ministar, i to najviše gradeći stambene objekte po Crnoj Gori i prodajući dečiju obuću. Na pitanje da li sebe smatra nepristojno bogatim u siromašnoj Srbiji, poslanik NS kaže da on jeste bogat, ali da je sve bogatstvo stečeno na pošten način.

Iako je donedavno Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, važio za jednog od bogatijih poslanika, u njegovoj imovinskoj karti stoji da njegovi mesečni prihodi iznose 124.500 dinara. Marković poseduje dve kuće od po 550 i 180 kvadrata. Vlasnik je placa od 4,5 ari i poljoprivrednog zemljišta od gotovo četiri hektara. „Punih 30 godina radim i eto kao što vidite nisam bogat“, kratko je prokomentarisao Dragan Marković Palma.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović prima platu iz gradskog budžeta koja iznosi oko 118.000 dinara i poslanički paušal od tridesetak hiljada dinara. Reklo bi se da Stevanović, kao i njegove kolege, ceni nekretnine, budući da poseduje tri stana i kuću od 70 kvadratnih metara. Zanimljivo je da gradonačelnik Kragujevca ništa od tih nepokretnosti nije sam stekao, već je sve te stanove i kuće, kao i zemljište od 50 ari nasledio. Od šefova poslaničkih grupa, samo Dragan Todorović (SRS) nema imovinsku kartu na sajtu. Iz ostalih se može videti da Tomislav Nikolić (Napred Srbijo) ima najveći mesečni prihod od 130.000 dinara, a najmanji Suzana Grubješić (G17) - 105.000. Ona nema automobil, kao ni njene kolege iz kluba ZES Nada Kolundžija i SPS Branko Ružić.

Nikolić ima 12 godina staru ”ladu nivu”, šef poslaničke frupe PUPS Momo Čolaković ”zastavu 10”, Velimir Ilić terenski ”mercedes” 2007. godište, Balint Pastor (manjine) - ”fijat punto”, Čedomir Jovanović (LDP) - godinu staru ”tojotu prius” (na lizing) i motocikl ”hondu”, a Miloš Aligrudić - ”škodu oktaviju” iz 2006.

Grubješićeva ima stan od 42, a Aligrudić od 48 kvadrata, plus nasleđeno zemljište i staru kuću na 5,8 hektara. Kolundžija je prijavila kupljen voćnjak od 29 ari i tavanski prostor od 33 kvadrata sa pravom adaptacije u stan. Nikolićev stan je skoro 100 kvadrata, a nasleđeno zemljište 16 hektara, 83 ara i 36 kvadrata. Čolaković ima stan od 64 kvadrata, voćnjak 1.820 i dve pomoćne kuće, od 18 i 22 kvadrata, a Ružić stan od 85 kvadrata.

Imovinska karta i direktora BIA

Javnost je juče mogla po prvi put da vidi i imovinu Saše Vukadinovića, direktora Bezbednosno-informativne agencije. Od imovine Vukadinović poseduje akcije u „Aik banci“, „Dunav osiguranju“ i „Metals banci“, ukupne vrednosti 116.420 dinara. Vukadinović ima mesečnu platu od 155.724 dinara.

Juče je bila dostupna i imovinska karta direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković, koja mesečno na toj funkciji prima 96.000 dinara. U vlasništvu ima automobil „audi A3“, dok je nad stanom od 150 kvadrata u sporu sa bivšim mužem, kao i na kući od 166 metara kvadratnih i zemljištu od 6,47 ari, od čega bi trebalo da joj pripadne jedna šestina.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je 2008. godine ušteđevinu od 799 evra i oko milion dinara, sada na dinarskom računu ima 947.862 dinara, a na deviznom 238.520 evra. To su podaci koje je Đilas sam nedavno javnosti objavio, a njegova imovinska karta juče nije bila dostupna građanima. Ipak, gradonačelnik Beograda više ne poseduje akcije u preduzeću BBDO Sarajevo, niti automobil koji je prijavio pre dve godine. Takođe, ostao je i bez 25 odsto akcija u preduzeću „Multikom“.
(foto: Novosti)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: