Kolubara izgubila 15,3 mlrd. dinara

Rudarski basen Kolubara je u od 2006. do 2009. ostao bez 15,3 mlrd dinara zbog toga što je TE "Nikola Tesla" prodao 16,3 mil. tona uglja po znatno nižoj ceni.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

08:30

Default images

Kako se pojašnjava u uvodniku majskog broja kompanijskog mesečnika "Kolubara", u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS) funkcioniše takozvano interno tržište koje je uređeno odlukom "o kriterijumima za utvrdjivanje transfernih cena za obračun transakcija EPS-a i zavisnih privrednih društava" među kojima je i RB Kolubara.

Stručnjaci Kolubare smatraju da su "transferne cene", kao najbitniji deo tog dokumenta, ostatak dogovorne ekonomije, ali taj problem nije rešen iako iz najvećeg ugljenokopa u Srbiji na njega godinama ukazuju.

Takođe se precizira da se pod “prekostandardnom proizvodnjom” na koju se primenjuju umajene cene, računa svaka tona kolubarskog lignita koja je iznad one kolicine uglja neophodnog da zadovolji tehničke karakteristike blokova TENT-a po budžetu za optimalnu godišnju proizvodnju struje.

Svaka tona kolubarskog uglja, koja iz Kolubare u Obrenovac stigne iznad optimalnih potreba TENT-a je "prekostandardna" i za nju se plaća tek 10 do 12 odsto uobičajene cene.

RB Kolubara je na taj način u 2006. uskraćena za oko 2,5 milijarde dinara za ukupno prodatih 3,5 miliona tona uglja. U 2007. manjka je iznosio 3,3 milijarde dinara za 3,8 miliona tona lignita.

U 2008. za prekostandardnu proizvodnju od 4,8 miliona tona lignita manjak je bio 4,9 milijardi dinara, a u 2009. gubitka je iznosio 4,4 milijardi dinara.
Stručnjaci smatraju da bi milijarde bez kojih ostaje RB Kolubara dobro došle u najvećem investicionom ciklusu u istoriji najvećeg ugljenokopa u Srbiji.

Razvojnim programima Kolubare predvidjene su investicije u otvaranje zamenskih i novih kopova od nekoliko milijardi evra od čega bi deo trebalo da pobezbedi sama Kolubara.

U 2010. trebalo bi da u te svrhe bude uloženo 14,7 milijardi dinara, što neće biti lako obezbediti s obzirom na to da će, posle svih odbitaka i otplate odstojećih kredita, za te namene ostati oko šest milijardi dinara.

Kolubara godišnje proizvede oko 70 odsto uglja u Srbiji, dok se iz tog lignita u četiri termoelektrane, od kojih je TENT najevći, godišnje proizvede oko 52 odsto električne energije u Srbiji.

Iz RB Kolubara već su upozoravali da je pravovremeno otvaranje zamenskih i novih kopova, u čemu se kasni, preduslov za elektroenergetsku stabilnost EPS-a i Srbije u godinama koje dolaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: