Begović: Vreme za prodaju Telekoma

Krajnje je vreme da se proda Telekom Srbije, jer je toj kompaniji potreban privatni vlasnik da bi ostala profitabilna, kaže ekonomista Boris Begović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2010.

15:47

Default images

Telekomu je potreban "privatni vlasnik, u potpunosti odvojen od domaćih vlasti, sa jasnim poslovnim planom i sposobnošću da investira u osnovnu delatnost", rekao je Begović i dodao da to telekomunikaciono preduzeće već godinama "posluje sve gore i gore, sve manje ulaže u novu opremu i ima sve veće probleme, koji se možda ne vide na prvi pogled".

"Telekom jeste profitabilan, ali je profit sve manji i manji. Profitabilnost nije održiva ukoliko se nastavi sa sadašnjom poslovnom politikom i modelom upravljanja, uz pojačanu konkurenciju, kako na mobilnom, tako sad i na fiksnom tržištu", kazao je predsednik Centra za liberalno-demokratske studije.

Begović je rekao da mu nije jasan razlog za prodaju samo 40 odsto akcija Telekoma, koje su u vlasništvu države, osim ukoliko, kako je ocenio, neki deo privatizacione koncepcije nije ostao skriven od javnosti.

Tek se prodajom 50 odsto kapitala plus jedna akcije, naveo je, stvaraju uslovi za konkurenciju potencijalnih kupaca, kada se ima u vidu postojeća vlasnička struktura. "Nejasno mi je, takođe, zbog čega se angažuje privatizacioni savetnik, ukoliko je već donesena politička odluka da se na prodaju ponudi upravo taj deo kapitala", rekao je on.

Begović je rekao da mu se čini da je osnovni motiv prodaje Telekoma povećanje javnih prihoda radi povećanja javne potrošnje, koja će se koristiti kao politički argument u, kako je ocenio, tekućoj produženoj izbornoj kampanji sve do 2012.

"Moj stav je da se sredstva iz prodaje Telekoma koriste za umanjenje državnog duga, ali ne verujem da bilo ko iz vlasti ima sluha za ovakav predlog", rekao je ekonomista Boris Begović.

Država Srbija ima 80 odsto akcija u Telekomu, a preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE. Kompanija Dojče telekom je vlasnik 30 odsto akcija OTE-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: