Bez skupljeg gasa do kraja godine

Gas ne bi trebalo da poskupi ove godine, jer bi nabavna cena bi do kraja 2010. mogla da bude stabilna što bi cenu plina zadržalo na sadašnjem nivou.

Izvor: Blic

Četvrtak, 22.04.2010.

01:27

Default images

Uslov je i da dinar do kraja godine ostane stabilan, a kako se očekuje da prodaja akcija Telekoma do kraja godine stabilizuje kurs, čini se da će cena gasa mirovati kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Iako je nedavno bilo najava da bi gas mogao da poskupi već od aprila, s obzirom na skok njegove nabavne cene, sada se, prema rečima prvog čoveka Srbijagasa, čini da neće biti poskupljenja takozvanog plavog energenta. „Za sada se trudimo da ne tražimo poskupljenje jer imamo dobru prognozu. Sada gas košta 356 dolara za 1.000 kubnih metara, očekuje se da u narednom kvartalu bude 370 dolara, a do kraja godine 375 dolara. Mnogo veći uticaj na cenu moglo bi da ima kretanje kursa dinara i dolara. Sve zavisi od toga hoće li kurs ostati stabilan do kraja godine“, objašnjava Bajatović.

Na pitanje, otkuda uopšte zahtev za poskupljenjem gasa kada je jesenas bilo reči o tome da ima prostora za pojeftinjenje za oko 10 odsto, Bajatović je odgovorio da je rast dolara doveo do toga da se odustane od smanjenja cene gasa.

"Tačno je da smo hteli da smanjimo cenu gasa za 10 odsto od Nove godine, u dogovoru sa Vladom Srbije. Kada je ta matematika napravljena u oktobru 2009. godine, dolar je vredeo 61,94 dinara. Do Nove godine dolar je dostigao 69, a danas vredi 73 dinara. Očito da je rast kursa dolara od 18 odsto pojeo mogućnost pojeftinjenja", naveo je Bajatović.

Bajatović napominje da je za ovo preduzeće veći problem tekuća likvidnost s obzirom na to da potrošači ukupno duguju Srbijagasu oko 40 milijardi dinara. „Među najvećim dužnicima Srbijagasa su daljinski sistemi grejanja, distribucije, MUP, vojska, prosveta, zdravstvo“, ističe Bajatović.

Na pitanje kako komentariše optužbe gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da kompanija nikada nije dostavila kalkulaciju kako se došlo do cene koja se fakturiše za Beograd, Bajatović objašnjava da isporučena količina i cene nisu sporne.

Odgovorno tvrdim da je Beograd imao najnižu cenu gasa u državi. Na svakoj fakturi za Beogradske elektrane stoji tačno svaka stavka, šta koliko košta. Njihov dug je sada pet milijardi dinara, u toku godine mogu da skupe još tri milijarde, ali ostaje dug od dve milijarde, tako da su u nezavidnoj situaciji. Ipak, moramo da u trouglu Vlada, Beograd, Srbijagas tražimo rešenje ovog problema“, objašnjava Bajatović.

Đilas i dalje traži formulu za cenu gasa

Sa druge strane, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas za Politiku kaže da pre nego što se odredi tržišna cena gasa potrebno je da „Srbijagas” konačno pokaže kako se formira cena tog energenta. To znači da bi prethodno moralo da se precizno zna kolika je uvozna cena gasa i koliko treba izdvojiti za transportne i operativne troškove.
„Treba jednom jasno reći da li smo za dogovornu ekonomiju gde će država da plati jedan deo, a građani drugi deo troškova, ili da tržište određuje cenu. Ako je sve tržišno, onda ne može da se ograniči cena grejanja netržišnim mehanizmom, a istovremeno oslobodi cena energenata“, kaže on. Kada dobijemo precizne podatke od preduzeća Srbijagas možemo da napravimo ekonomsku cenu, i to po formuli koju ćemo dati javno. U ovom slučaju nema mogućnosti dogovorne ekonomije i svakog prvog dana u mesecu obavestićemo Beograđane kolika će biti cena gasa, kaže Đilas.

On objašnjava i da grad na osnovnu cenu gasa plaća osam odsto ekstra poreza na ime nadoknade za nerealne cene gasa iz 2008. godine.

„Nama niko nije rekao koje su to cene, koliko para treba da se skupi, da li ima smisla u 2010. godini plaćati za nerealne cene od pre godinu dana. Sve to ’Beogradske elektrane’ košta oko pet miliona evra godišnje. Smatram da nije normalno da se naplaćuje zatezna kamata, pa onda naša dugovanja narastu na pet milijardi dinara“, naglasio je Đilas.

„Vlada Srbije odredila je da cene komunalnih usluga u 2010. godini mogu da budu uvećane šest odsto, a u isto vreme ta vlada preko svojih agencija obezbedila je povećanje cena gasa za više od 30 odsto. Sa dozvoljenih šest odsto taj minus ne može nikako da se nadoknadi. Sve smo na sastanku kod premijera pričali i tražili, i od tog dana do danas se nije desilo ništa“, kaže gradonačelnik Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: