Dragin:Srbija “sila“ u preradi ribe

Srbija bi mogla da postane "evropska sila" u oblasti ribarstva i prerade ribe, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.04.2010.

17:17

Default images

On je objasnio da se očekuje da će Srbija početi da prerađuje ulov iz severnih mora i potom ga reeksportuje u Evropsku uniju i dodao da je "tokom protekle godine Ministarstvo poljoprivrede postavilo prvo zakonodavne, a kasnije i praktične uslove za izvoz proizvoda od ribe u EU".

On je dodao da je Evropska veterinarska inspekcija, koja je krajem godine boravila u Srbiji, utvrdila da određeni objekti poseduju sve potrebne standarde i kvalitete da bi svoju robu mogli da plasiraju na evropsko tržište. Dragin je naveo da će Srbija moći i "da veliki broj proizvoda... čak oko 50 odsto plasira na tržište EU"

Otvorena fabrika riblje hrane u Bačkom Jarku

Inače, u Bačkom Jarku je otvorena nova fabrika za proizvodnju riblje hrane Riboks, kompanije DTD Ribarstvo, čija je izgradnja i opremanje koštala četiri miliona evra. Kako je saopšteno prilikom otvaranja pogona, ta grinfild investicija jednog od vodećih proizvođača i distributera ribe u Srbiji, omogućiće započinjanje proizvodnju riblje hrane po najsavremenijim tehnologijama.

Kapacitet fabrike je proizvodnja 12.000 tona koncentrata i 40.000 tona peletirane riblje hrane. Kapacitet fabričkih silosa je 10.000 tona žitarica i uljarica, a kapacitet skladišnog prostora iznosi 2.000 tona gotovih proizvoda. U fabrici će u prvoj fazi biti zaposleno 50 radnika, uz angažovanje nekoliko stotina kooperanata, a proizvodi će većinom biti namenjeni izvozu.

Osnivač kompanije Tomica Đoržević najavio je da DTD Ribarstvo u septembru namerava da otvori i fabriku za proizvodnju jela i gotovih ribljih proizvoda, s idejom da se zatvori proizvodni ciklus baziran na proizvodnji zdrave riblje hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: