Srpska inflacija u martu 1,2 odsto

Inflacija u Srbiji u martu bila je 1,2 odsto, mereno metodologijom Evropske unije, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije (RZS).

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

14:08

Default images

Kako se navodi u saopštenju, u martu je godišnja inflacija bila 4,7 odsto, a u prva tri meseca 2010. godine indeks potrošačkih cena je iznosio dva procenta.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

U martu su najviše poskupeli stanarina, voda, struja, gas i druga goriva - u proseku za 5,3 odsto. Transport je poskupeo za 1,1 procenat, rekreacija i kultura skuplji su za 0,7 odsto, a hrana i bezalkoholna pića bili su za 0,5 odsto skuplji u martu nego u februaru.

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojim se meri kretanje cena na malo, inflacija u Srbiji u martu bila je 1,6 odsto, dok je u prva tri meseca 2010. iznosila tri procenata. Godišnja inflacija u martu, prema toj metodologiji, bila je 7,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: