Treba li odustati od Luke Bar?

Srpski privrednici su odustali od kupovine luke Bar zbog "katastrofalnog stanja" pruge Beograd - Bar i nestabilnih političkih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.04.2010.

09:10

Default images

To je ocena profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodraga Savića, koji smatra da je pruga Beograd - Bar je u takvom stanju da se praktično ne može koristiti i da bi uopšte Luka Bar imala smisla, moralo bi se uložiti u revitalizaciju i održavanje pruge, a to su veoma veliki troškovi.

Savić je naveo da je Luka Bar interesantna Srbiji zbog izlaska na more zbog čega je "prethodna vlada pokušavala da se dogovori sa vladom Crne Gore da dobije na korišćenje deo luke". Profesor Savić je kazao da je, sa druge strane, za Srbiju mnogo isplativiji i jednostavniji pravac prema Solunu.

"Ne treba izgubiti iz vida činjenicu, mada ne treba to posmatrati ni kao veliki problem - relativno loše (političke) odnose Srbije i Crne Gore", rekao je Savić, ističući da je reč o ozbiljnoj investiciji u Crnoj Gori.

"Srbija se opredelila da gradi Koridor 10, a izgradnja autoputa od Beograda prema Crnoj Gori i modernizacija pruge Beograd - Bar spada u daleke planove", kaže Savić.

Polazna pretpostavka stručnjaka je da je u obnovu pruge Beograd - Bar potrebno uložiti oko 300 miliona evra. Na tender za kupovinu Luke Bar, koji je istekao 31. marta, niko se nije prijavio, a konzorcijum domaćih privrednika MK grupe, Viktorija grupe i Ju-es stila je odustao. U "Ju-es- stil Srbiji" rečeno je bez obrazloženja, da je ta kompanija donela odluku da ne učestvuje u tenderu za kupovinu dela Luke Bar.

"MK grupa" je navela, da predsednik te kompanije Miodrag Kostić i dalje smatra da je to veoma značajan projekat za privrede Srbije i Crne Gore.

“Kostić smatra da je jedino održiv koncept razvoja tog koridora i same Luke Bar osnivanje zajedničkog konzorcijuma operativnih kompanija, koje vrše transport robe na potezu Novi Sad, Beograd do Luke Bar, uključujući i železnice obe države i samu barsku luku", navedeno je u saopštenju.

Čelnik "MK grupe" kaže da je uprkos ekonomskoj isplativosti osnivanja takvog konzorcijuma i učestvovanja u projektu, "ceo proces daleko složeniji nego što se to na prvi mah moglo zaključiti, imajući u vidu činjenicu da se radi o usaglašavanju dve države, dve velike državne kompanije, više privatnih i jedne internacionalne kompanije."

"Nažalost, složenost ovakvog međusobnog usaglašavanja, prevazilazi htenja i ambicije pojedinačnih učesnika", dodaje se u saopštenju.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je ranije izjavio da je tender bio ishitren i izrazio uverenje da će u ponovljenom javnom nadmetanju učestvovati srpski privrednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: