Dejan Šoškić biće novi guverner NBS

Dejan Šoškić zvanični je kandidat vladajuće kaolicije za guvernera Narodne banke, potvrdio je premijer Srbije Mirko Cvektović

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

08:53

Default images

"Za Dejana Šoškića odlučili smo se zato što je on zadovoljio osnovne kriterijume - stručnost i nepripadanje bilo kojoj političkoj stranci. Na osnovu ta dva kriterijuma i posle razmatranja većeg broja kandidata, odlučili smo se za Šoškića i nadamo se da će on biti izabran", rekao je premijer.

Premijer je izrazio očekivanje i da će Šoškić voditi Narodnu banku uspešno i nezavisno od drugih uticaja.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović smatra da je Dejan Šoškić "dobar izbor" i dodaje da bi baš Šoškić dobio njen glas od svih kandidata za guvernera Narodne banke Srbije, čija su imena bila objavljivana u medijima.

"Ako isključimo sadašnjeg guvernera, od svih onih kandidata koji su bili u različitim člancima, Dejan Šoškić bi dobio moj glas", rekla je Dragutinović i ocenila da on poseduje odgovarajuće stručne sposobnosti za obavljanje te funkcije. Ona je rekla i da je sa odlazećim guvernerom Radovanom Jelašićem imala dobre odnose dok je bila viceguverner i kasnije kao ministarka finansija. Prema važećem Zakonu o NBS, guvernera bira Skupština na predlog Odbora za finansije. U toku su izmene zakona o centralnoj banci kojima je predviđeno, kako je ranije najavljeno iz vlade, da kandidata za guvernera predlaže predsednik Srbije. Za sada nema zvaničnih potvrda da li će izmene Zakona o NBS biti usvojene pre izbora novog guvernera.

Premijer Cvetković je krajem marta nagovestio da će procedura izbora novog guvernera NBS trajati dva do tri meseca, jer se razmatra mogućnost da se, uz izbor novog guvernera, promeni zakon o toj instituciji, kako bi Savet NBS dobio značajniju ulogu, a ubuduće bi guvernera predlagao predsednik Republike.

"Mislim da bi bilo racionalno da novi zakon o NBS usvojimo uporedo sa izborom novog guvernera. Time bismo našu regulativu u ovoj oblasti uskladili sa evropskom praksom. Ako bismo izabrali guvernera, a nakon toga doneli zakon, onda bismo guvernera morali ponovno da biramo po novom zakonu", objasnio je premijer.

Prema premijerovim rečima, o ovom zakonu još nije postignuta saglasnost i o tome treba još da se razgovara. On je, međutim, izrazio očekivanja da će odluka o tom pitanju brzo biti doneta.

Ekonomisti: Šoškić dobar kandidat

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić kaže da je kandidatura Dejana Šoškića za guvernera dobro rešenje u ovom periodu. Erić jerekao da je Šoškić "mlad, stručan, ambiciozan", da nema nijednu mrlju u karijeri i da je on čovek u koga se može imati poverenja.

"Uvek ćete naći kritičare koji će mu nešto zamerati, ali ja mislim da možemo imati poverenje, a najvažnija stvar je da na tom mestu bude čovek u koga mozemo imati poverenje", rekao je on.

Erić kaže i da će Šoškić imati "vrlo težak zadatak jer nije lako voditi finansije u zemlji koja je suočena s krizom". "Srpska ekonomija ima velike strukturne probleme, deficit, pritisak na strani svih vidova dugova i vladu koja je dobra i stabilna, ali heterogena, sa vrlo različitim interesima, tako novom guverneru neće biti lako", rekao je Erić.

Ekonomisti i članovi ekonomskog saveta predsednika Vlade Srbije Jurij Bajec i Milojko Arsić kažu da je Dejan Šoškić dobar kandidat za guvernera centralne banke. Bajec je izjavio da je Šoškić dobar stručnjak ne samo za monetarnu već i za makroekonomsku politiku.

"Važno je da, uz svu nezavisnost centralne banke, postoji njena želja za punom saradnjom sa ukupnom ekonomskom politikom Vlade Srbije, naročito sada kad treba da izadjemo iz krize", rekao je Bajec i dodao da misli "da će Dejan Šoškić, ako bude izabran, tome jako dobro da odgovori".

Milojko Arsić je kazao da Šoškić ima organizatorske i menadžerske sposobnosti kao i dobru saradnju sa javnošću. Centralna banka treba da ima kredibilitet, istakao je Arsić, ocenjujući da će Šoškić, ako bude izabran za guvernera, "to dosta uspešno da ostvaruje".

Biografija Dejana Šoškića

Kandidat za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić vanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i trenutno obavlja funkciju predsednika Saveta NBS. Šoškić je rođen 1967. godine u Beogradu, gde je i diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakuletetu.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Medjunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.

Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima NJu Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD. Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta bio je na univerzitetima u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001). Bio je Fulbrajtov stipendista.

Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta Narodne banke Srbije (2003-2004).

Autor je knjige "Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi" i koautor knjiga "Finansijska tržišta i institucije", "Ekonomska statistika" i "Berzanski pojmovnik". Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji, navedeno je u Šoškićevoj biografiji na sajtu NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: