Birokratija koči Fijat i dobavljače

Odluka o eksproprijaciji Kormanskog polja predviđenog za kooperante Fijata i Iveko i štrajk zaposlenih u katastru usporavaju izgradnju bescarinske zone.

Izvor: Politika

Sreda, 03.02.2010.

14:18

Default images

Kormansko polje nadomak grada, koje je zbog najavljenog dolaska „Fijatovih” kooperanata i „Iveka”, proglašeno bescarinskom zonom, još uvek je gola ledina, a rešavanje statusa zemljišta i gradnja infrastrukture kasne zato što Vlada Srbije još nije donela odluku o eksproprijaciji zemljišta.

Taj projekat nije realizovan i zbog štrajka u Republičkom geodetskom zavodu, odnosno kragujevačkom katastru, pa zemljište ne može da budu uknjiženo na kompaniju „Fijat automobili Srbija“.

To je juče na konferenciji za novinare izjavio član kragujevačkog Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević. On je napomenuo da bi odluka vlade o proglašenju Kormanskog polja zonom od opšteg interesa trebalo što pre da bude doneta i da štrajk zaposlenih u katastru ne bi smeo da ugrozi „ovako važan projekat za celu zemlju“.

Kormansko polje je od izuzetnog značaja za realizaciju posla sa „Fijatom”, budući da je ono predviđeno za dolazak najznačajnijih dobavljača torinske kompanije.

“Na tom polju svoju fabriku treba da podigne i „Iveko”. Grad je ušao u realizaciju projekta i planovi su već gotovi, ali bez odluke o eksproprijaciji i knjiženju zemlje na FAS, posao ne može da se završi”, objasnio je Vasiljević.

Pred kraj prošle godine, prilikom posete „Fabrike automobila Srbija”, ministar ekonomije Mlađan Dinkić je rekao da planovi i izgradnja putne i energetske mreže na navedenom polju moraju biti završeni u narednih šest meseci, odnosno do kraja juna ove godine.

Sa ministrom Dinkićem složila se i ministarka za NIP Verica Kalanović, koja je navela da će Kormansko polje biti izgrađeno do sredine godine, za kada je najavljen dolazak 15 „Fijatovih” dobavljača i „Iveka“, koji je zainteresovan za izgradnju fabrike autobusa.

Međutim, Nebojša Vasiljević kaže da neće sve morati da se završi u predviđenim rokovima.

“Neće sve morati da se završi to tada. Infrastrukturno opremanje Kormanskog polja odvijaće se u fazama, kako budu dolazili „Fijatovi” kooperanti. Za sada je najvažnije da uradimo glavne energetske vodove sa kojih će se strujom napajati svi delovi ove zone “, objasnio je Vasiljević, napomenuvši da je za „Fijatove” dobavljače predviđeno 67 hektara, a za „Iveko” 20 hektara.

Kako „Politika“ saznaje, osim saobraćajnica i energetske mreže mora da se izgradi i veliki železnički terminal. Bez tog objekta, transport delova iz Italije bio bi otežan, s obzirom da putna mreža Kragujevca ne odgovara potrebama velikih kompanija.

Za obnovu kragujevačke putne mreže, odnosno izgradnju autoputa ka Koridoru 10 u dužini od 30 kilometara, te završetak obilaznica i drugih saobraćajnica za potrebe „Fijata”, Vlada Srbije je obezbedila 70 miliona evra iz NIP-a. Deset miliona evra predviđeno je za opremanje Kormanskog polja.

Od te izgradnje zavisi i budućnost „Zastavinih” radnika koji se nisu našli na spisku za prijem u FAS, kao i oko 10.000 nezaposlenih Kragujevčana, koliko bi, prema procenama gradskih funkcionera, mogli da angažuju dobavljači torinske kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: