Dosta zamerki na zakon o penzijama

Očekuje se sastanak vladinih predstavnika, sindikata i poslodavaca da bi razmotrili rešenja oko zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju.

Izvor: Novosti

Sreda, 03.02.2010.

12:04

Default images

Najviše primedbi na radnu verziju izneo je Savez samostalnih sindikata Srbije i to na odredbe oko budućeg obračunavanja penzija. Oni neće da prihvate da se opšti bod, kao jedan od elemenata za utvrđivanje visine penzije osiguranika, usklađuje samo prema inflaciji. On bi prvenstveno trebalo da se "oslanja" na zarade”, ocenjuju u ovom sindikatu

Sindikalci se ne slažu ni sa predloženim načinom usklađivanja penzija. Prema radnoj verziji zakona, to će se obavljati prema formuli koja uključuje procenat kretanja troškova života u prethodnih šest meseci, ali samo ako bruto društveni proizvod poraste iznad četiri odsto.

U sindikatu predlažu usklađivanje po "švajcarskoj formuli", odnosno da se penzije ubuduće usklađuju i prema inflaciji i prema prosečnoj plati u Republici (pola-pola). Traže i uvođenje zaštitne odredbe u slučaju da prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne zarade u Republici.

U kabinetu Jovana Krkobabića, međutim, napominju upravo Radna grupa vodi računa o najugroženijim kategorijama penzionera i trudi se da sastavi pravične propise.

“Novim zakonom neće se dozvoliti da penzije budu manje od 60 odsto prosečne mesečne zarade”, uveren je Krkobabić.

Penzije će od 2011. godine pratiti rast zarada, pri čemu će se voditi računa o realnim odnosima. Tako će penzije postupno rasti do nivoa od 70 odsto prosečne zarade i neće preći ovu granicu.

Očekuje se da bi zakon već tokom februara mogao biti prosleđen na usvajanje Vladi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: