(Ne)opravdanost trenutne cene gasa

U Agenciji za energetiku proveravaju ima li prostora da ga s pojeftini, dok stručnjaci kažu da jedino u Srbiji cene energenata rastu dok svugde u svetu padaju.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 02.02.2010.

15:23

Default images

Stručnjaci Agencije za energetiku analiziraju da li postoji mogućnost za korekciju cene gasa u Srbiji, a eventualnom sniženju cene gasa moglo bi da doprinese pad cena nafte na svetskom tržištu, u odnosu na poslednje sniženje gasa u Srbiji, kažu u Agenciji za energetiku.

U Agenciji navode da javno preduzeće Srbijagas još nije dostavilo Agenciji za energetiku zahtev za sniženje cena gasa, ali je Agencija zatražila od tog javnog preduzeća da joj dostavi odgovarajuće fakture za period od poslednje promene cene gasa u Srbiji, kako bi proanalizirala da li su se stekli uslovi za korekciju cene tog energenta.

Negativan efekat na odluku o sniženju cena gasa bi, kako ističu u Agenciji, mogao da ima pad vrednosti dinara u odnosu na dolar. U Agenciji napominju da se cena gasa formira na osnovu cene nafte i kursa dinara u odnosu na dolar, a da je sadašnja cena gasa u Srbiji kalkulisana na osnovu prosečne uvozne cene gasa od 440 dolara za hiljadu kubnih metara gasa i na osnovu kursa dolara od 51 dinar. S druge strane, stručnjak za energetiku Zorana Mihailović-Milanović kaže da cena gasa na svetskom tržištu trenutno pada, kao i cena električne energije i nafte, a jedino u Srbiji cene energenata rastu.

Ona navodi da rukovodstvo Srbijagasa tvrdi da nema mogućnosti za sniženje cene gasa zato što treba da se pokriju, ako ništa drugo, onda troškovi posrednika, odnosno trgovca u nabavci gasa, zbog čega je cena gasa u Srbiji izuzetno visoka.

Mihailović-Milanović je napomenula da u energetskoj politici države Srbije ne postoji jasna politika pariteta u cenama energenata, koja bi kao i ekonomska politika države, trebalo da se formira uglavnom pred kraj tekuće za narednu godinu.

Cena gasa u Srbiji, prema njenom mišljenju, treba da bude niža i da destimuliše potrošnju onog energenta koga nemamo, ili koji ne želimo da koristimo za grejanje, kao što je struja.
"To se upravo radi pravilnom politikom pariteta, što u Srbiji ne postoji, zbog čega imamo razna obećanja za sniženje odnosno povećanje cene gasa, što jasno govori da nema računice i pravilne politike", kazala je ona i napomenula da se ne dešavaju takvi skokovi na tržištu gasa da bi mi imali tako česte najave od poslovodstva gasne kompanije i iz određenih ministarstva da će biti smanjenja cena gasa, pa posle da neće.

Ona je navela da cena gasa na svetskom tržištu trenutno pada, kao i cena električne energije i nafte, a da jedino u Srbiji cene energenata rastu, umesto da prate trend pada cena energenata na evropskom i svetskom tržištu.

"Ako stalno povećavate cenu gasa, a želite da vam se zemlja gasifikuje, jer je on efikasniji kako energetski, ekološki tako i ekonomski, onda smo mi kao zemlja u problemu, jer destimulišemo potrošnju gasa, a stimulišemo potrošnju struje", rekla je Mihailović-Milanović.

Ona je dodala da ne bi bilo loše rešenje da se cena gasa u Srbiji određuje po automatizmu, jer je i to bolje rešenje od ovoga, koje trenutno imamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: