Krkobabić: Uz plate, rastu penzije

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić kaže da će i penzije morati da se povećaju ako od septembra budu odmrznute i povećane plate u javnom sektoru.

Izvor: Beta

Utorak, 02.02.2010.

13:45

Default images

"Mislim da plate i penzije u ovoj godini ne bi trebalo povećavati, kako bismo za 2011. stvorili realne pretpostavke za njihov rast", rekao je Krkobabić.

On je kazao da će Partija ujedinjenih Penzionera Srbije (PUPS), čiji je on lider, tražiti da se penzije odmrznu, ako suprotno odluci Vlade i dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) početkom septembra budu odmrznute plate u javnom sektoru.

"Nema nam izlaska iz krize ako se principijelno ne budemo držali onog što nalaže osnovna ekonomska logika, a to je da najpre treba obezbediti postepen oporavak i rast ekonomije, pa tek onda razmišljati o povećanju plata i penzija, zaključio je on.

"Bez obzira na principijelan dogovor o zamrzavanju plata i u 2009. one su porasle nominalno 7,1 odsto, a penzije su ostale iste i nisu ni za dinar povećane. Ako bi se to ponovilo i tokom 2010. onda će kategoričan zahtev PUPS-a biti da se za približno isti procenat moraju povećati i penzije", kazao je on.

Kako je istakao Krkobabić, "ne može jedna kategorija ljudi da umire od gladi, a druga, koja inače mnogo bolje živi, da dobija povišicu. Pogotovo sam protiv toga da se plate povećavaju u uslovima kada za to nema potrebe, niti ima novca za to. Takodje je nedopustivo da zaposleni u pojedinim javnim preduzećima ucenjuju državu".

On je podsetio da je Vlada Srbije, prilikom usvajanja budžeta za 2010. godinu, donela i odluku o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru do kraja godine.

Krkobabić je kazao da je njegov stav da bi ove godine privredu trebalo stabilizovati i "sva sredstva, kako iz domaćih, tako i stranih izvora, međunarodnih finansijskih institucija, EBRD-a, EIB-a, EU, Rusije, Kine i poslovnih banaka, treba uložiti da se ubrza ekonomski razvoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: