Vestern Junion monopolista

"Eki Transfers" i "Tenfore", kao zastupnici "Vestern Juniona” za Srbiju, zloupotrebili dominantan položaj na tržištu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.01.2010.

15:24

Default images

Pomenuti zastupnici zloupotrebili su položaj, s obzirom na to da su razvili mrežu dugoročnih podzastupničkih ugovora sa bankama, zaključivanjem ugovora o saradnji, odnosno podzastupstvu sa 24 od ukupno 32 banke na teritoriji Srbije.

Komisija za zaštitu konkuretnosti utvrdila je da su od ukupno četiri zastupnika "Vestern juniona" za Srbiju samo "Eki Transfers" i "Tenfore" zloupotrebili dominantan položaj na tržištu. Druga dva zastupnika "Sosiete ženeral" i "Poštanska štedionica" poslovala su po pravilima.

U saopštenju Komisije stoji da zloupotrebu ne predstavlja samo zaključivanje pomenutih ugovora, već ugovaranje restriktivnih odredaba kao što su odredbe pod nazivom “obaveze u pogledu lojalnosti”, odnosno “ekskluzivnost”.

Kako je precizirano, pomenute odredbe definišu obavezu banaka da u toku trajanja ugovora, kao i u određenom periodu nakon isteka, odnosno raskida ugovora, neće pružati usluge brzog transfera novca konkurentima "Vestern juniona".

Pored navedenog, u većini ugovora koje je zaključio "Eki Transfers", predviđena je dodatna obaveza banke da u slučaju nepoštovanja ove ugovorne odredbe plati određen novčani iznos na ime kaznenih penala.

Prema oceni Komisije, ugovaranjem “obaveze u pogledu lojalnosti”, odnosno “ekskluzivnost”, poslovne banke dugoročno se vezuju za zastupnike "Vestern juniona".

Ugovaranjem obaveze plaćanja novčanih penala u slučaju kršenja preuzetih obaveza o lojalnosti, banke se dodatno destimulišu da raskinu ugovor sa zastupnikom "Vestern juniona", odnosno da zaključe ugovor sa konkurentom, ističe se u saopštenju.

"Ovakvim ponašanjem 'Eki Transfers' i 'Tenfore' su konkurentima 'Vestern juniona' onemogućili pristup jedinom mogućem 'kanalu' za pružanje ovih usluga, odnosno bankama", kaže se u saopštenju i upozorava da se tako korisnicima uskraćuje mogućnost izbora, ali dovodi i do izostanka cenovne konkurencije.

"Značaj raznovrsnosti ponude usluga prekograničnog transfera novca za građane Srbije proizlazi iz činjenice da je Srbija zemlja sa izrazito velikim brojem emigranata, o čemu svedoči i podatak da najviše novca dolazi upravo iz zemalja u kojima je srpska dijaspora najbrojnija", navodi se u saopštenju.

Podaci Svetske banke pokazuju da od ukupnog priliva novca u Srbiju zvaničnim kanalima stigne svega četvrtina, dok preostale tri četvrtine pristignu fizičkim prenosom novca (rođaci, prijatelji, vozači autobusa...), upravo zbog ograničene ponude bržih, sigurnih i jeftinijih usluga transfera novca na domaćem tržištu, ukazuje se u saopštenju.

Komisija za zaštitu konkurencije svojim rešenjima naložila je "Eki Transfersu" i "Tenforu" da sa bankama zaključe anekse ugovora kojima će se izvršiti izmena postojećih ugovora, tako što će brisati sve restriktivne odredbe kojima se banka dugoročno i isključivo vezuje za pružanje usluge "Vestern junionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: