Vlada kriva ako izgubimo kredite

Vlada mora da ubrza realizaciju projekata, inače ništa od kredita Svetske banke, kažu ekonomisti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.01.2010.

14:34

Default images

“Ukoliko hoće kredite, Srbija mora da uveri Svetsku Banku da će krenuti u poslove koje najavljuje tri godine unazad“, tvrdi Milojko Arsić član ekonomskog tima premijera Srbije. On kaže da najviše stoje krediti za infrastrukturne projekte i da je osnovni razlog za nepovlačenje kredita koji se odnose na infrastrukturu to što je uslov za njihovo povlačenje postojanje projektne dokumentacije i eksproprijacije zemljišta.

“Tu gotovo ništa nije urađeno 2006-te i 2007-me kada su prvi takvi krediti odobreni. Sada se koliko znam ubrzano radi na tome. Prošle godine su izvršene zakonske promene koje olakšavaju eksproprijaciju zemljišta i ohbezbeđena su konkretna sredstva za tu namenu”, objašnjava Arsić.

On smatra da će Svetska banka biti fleksibilna ukoliko srpski pregovarači njihovoj misiji daju verodostojna obećanja da će krenuti u poslove koje je Srbija najavljivala čak tri godine unazad.

“Ukoiko preduzmemo neke verodostojne korake koji bi pokazali da će ti krediti biti u relativno kratkom periodu povučeni, očekujem da bi oni bili tolerantni. Ali ukoliko se i u naredna dva ili tri meseca ništa ne preduzme u tom pravcu onda će verovatno obustaviti te kredite prema Srbiji jer je za njih to bespotrebno rezervisanje sredstava”, kaže Arsić.

Povodom najave da će Svetska banka preispitati opravdanost odobravanja kredita Srbiji, urednik Blic novca Mijat Lakićević podseća da ovo nije prvi put da jedna međunarodna institucija Srbiji preti da će joj oduzeti odobrena sredstva.

“Još prošle godine su predstavnici Svetkse banke izlazili sa takvim procenama, a podsetio bih i da je guverner Radovan Jelašić pre otprilike godinu dana rekao da Srbija ima problem da ne koristi ona sredstva koja je dobila i koja bi naročito u vreme krize pomogla da se otvore nova radna mesta”, podseća Lakićević i dodaje da para ima, ali da očigledno da ministarstva nisu odradila svoj deo posla.

Dinkić:Za sve je kriva loša koordinacija ministarstava

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić smatra da je do ovakve situacije sa Svetkom bankom došlo zbog izostanka koordinacije u Vladi i kaže da to pitanje mora da ispita premijer. On kaže da će premijer morati da traži objašnjenje nadležnih ministara zašto se krediti ne povlače, jer su u pitanju, kako navodi Dinkić, vrlo povoljni zajmovi koji se daju za najsiromašinije zemlje na rok od 20 godina, grejs period od deset godina i godišnju kamatnu stopu koja je ispod jedan odsto.

Ćirović: Ne očekujem otkazivanje kredita Svetske banke

Pomoćnik ministra finansija Srbije Zoran Ćirović izjavio je da će Srbija ubrzati povlačenje zajmova od Svetske banke i da ne očekuje otkazivanje postojećih ili novih projekata zbog dosadašnjih kašnjenja. "Ono što možemo da uradimo i što radimo jeste da maksimalno ubrzavamo stvari i to je veoma vidljivo kod programskih zajmova", kazao je on.

Ćirović je naveo da postoje problemi kod dinamike povlačenje novca za projekte reforme penzijskog sistema i katastra nepokretnosti, zbog
izmena koje su tražili korisnici.

"Projekat obnove sistema navodnjavanja i odvodnjavanja je drastičniji primer", naveo je i dodao da su iz prvog dela kredita od 17,7 miliona
evra (odobrenog 2005) iskorišćena četiri milina evra, a da iz drugog dela od 36,8 miliona evra nije povučeno ništa.

Pomoćnik ministra finansija je kazao da se ne očekuju problemi oko povlačenja novca za kredite za infrastrukurne projekte.

Ćirović je podsetio da je Svetska banka prošle godine odobrila Srbiji kredit od 275,2 miliona evra za izgradnju Koridora 10. Do sada još nije povlačen novac iz tog kredita, naveo je, zbog složene tenderske procedure i eksproprijacije, ali se očekuje povlačenje novca u prvoj polovini ove godine.

"Kada se stvari budu slegle i kada se budu realizovala povlačenja programskih zajmova za podršku budžetu i sistemu javnih finansija i
zajma za Koridor 10 mislim da će i tonovi Svetske banke biti drugačiji",
naveo je pomoćnik ministra finansija.

Grej: Problem postoji

Podsetimo, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej rekao je da Srbija treba da koristi odobrene zajmove, a ne da potražuje nove.

“Za 2010. godinu nećemo odobriti nijedan investicioni zajam. Odobrićemo jedino 200 miliona dolara za podršku budžetu", rekao je Grej i dodao da je očigledno da postoji problem u vezi sa povlačenjem odobrenih kredita.

Grej je rekao da u aprilu direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž dolazi ponovo u Srbiju da pogleda kako se troši novac po odobrenim projektima i na osnovu njenog izveštaja biće odlučeno da li će zajmovi biti smanjeni ili dati nekom drugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: