Stavljen potpis na most Zemun-Borča

Predstavnici Saobraćajnog instituta CIP i kompanije CRBC iz Pekinga potpisali su predugovor o izradi projekta za most Zemun-Borča, vredan 1,9 miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

09:56

Default images

Most preko Dunava će biti dugačak 1,5 kilometer, a pripadajuće saobraćajnice 21 kilometar. Nosilac projekta, čija ukupna vrednost iznosi 170 miliona evra, je Ministarstvo za NIP, a glavni partner na realizaciji je grad Beograd.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović rekla je da je to jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Beogradu i da će prva faza, koja podrazumeva izradu idejnog projekta, biti završena u naredna dva meseca.

Ministarka je istakla da ukupna vrednost projekta iznosi 170 miliona evra i da "Eksim banka Kine" treba da obezbedi 85 odsto sredstava, a Ministarstvo za NIP 15 odsto, dok će troškove eksproprijacije i tehničke pripreme platiti grad Beograd.

"Prva faza je završena u proceduri sa Eksim bankom Kine, prošla je studija opravdanosti za finansiranje ovog projekta i upravo očekujemo početak razgovora o finansijskim uslovima... sigurna sam da će kreditni aranžman biti potpisan, mislim da će to biti gotovo za jedan i po do dva meseca", rekla je Kalanovićeva.

Ona je kazala da će most Zemun - Borča biti dugačak 1,5 kilometara, a pripadajuće saobraćajnice 21 kilometar, kao i da Ministarstvo za NIP neće dozvoliti probijanje roka za završetak radova, a to je kraj 2013. godine.

Ona je podsetila da su najviši zvaničnici Srbije i Kine postigli dogovor o finansiranju tog projekta, odnosno da ugovor treba da bude na 15 godina sa grejs periodom od tri godine, kao i fiksnom kamatom od tri odsto i navela da je reč o kreditima koji se daju povlašćenim kupcima.

Kalanovićeva je dodala da će domaći podizvodjači učestvovati sa najmanje 45 odsto, prema predugovoru.
Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas izjavio je da će završetkom tog mosta biti izmešten iz grada veliki deo teretnog i drumskog saobraćaja.
On je kazao da se već radi most preko Ade, da će u naredne četiri godine biti završen i most u Obrenovcu, gde se već radi deo pristupnih saobraćajnica sa surčinske strane.

Predugovor o izradi idejnog projekta za most preko Dunava, u prostorijama CIP-a potpisali su generalni direktor tog preduzeća Milutin Ignjatović i generalni direktor kineske korporacije Jao Hajdong (Yao Haidong).

Ignjatović je kazao da je reč o najvećoj projektantskoj kući u Kini, kao i da će most imati, kao na autputu, po dve trake sa po jednom zaustavnom.

Jao je naveo da je CIP poznata srpska firma i da se ekonomska saradnja Srbije i Kine nalazi u uzlaznoj putanji.

"CIP poseduje veliku stručnost i iskustvo i najbolji je u Srbiji", istakao je on dodajući da kineska koropracija saradjuje sa mnogim državama na infrastrukturnim projektima.

Izgradnja severne tangente i mosta Zemun - Borča predstavlja regionalnu vezu izmedju Beograda i južnog Banata, čime se Koridor 10 strateški povezuje sa Koridorom četiri i Rumunijom. Most je deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put.

Biće omogućena i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: