Srbija može da ostane bez kredita

Srbija bi trebalo bolje da koristi odobrene zajmove jer će u aprilu biti doneta odluka da li neki od odobrenih zajmova treba smanjiti ili u celosti dati drugima

Izvor: B92

Nedelja, 17.01.2010.

23:55

Default images

"Srbija treba bolje da koristi odobrene zajmove, a ne da nam se obraća za nove. Za 2010. godinu nećemo odobriti nijedan investicioni zajam. Odobrićemo jedino 200 miliona dolara za podršku budžetu", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.

On je ocenio da "definitivno postoji problem" i da se i pored nekih znakova poboljšanja, ne može reći da je sve u redu u vezi sa povlačenjem odobrenih kredita.

"Zato u aprilu direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž dolazi ponovo u Srbiju da pogleda kako se troši novac po odobrenim projektima", najavio je Grej i dodao da će se gledati kako idu projekti poput navodnjavanja, centralnog registra u okviru projekta za penzije i slično.

Prema njegovim rečima, ako se sredstva ne koriste, Svetska banka će moći da razmotri da li će smanjiti zajam ili ga dati nekom drugom.

Kao slabost privrede Srbije Grej je naveo to što "privatni sektor meće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac u inostranstvu kao do sada" već će "morati da se okrene domaćim izvorima... koje valja naći u domaćoj štednji". Uz to, "treba više ulagati u... povećanje izvoza i produktivnosti".

Na pitanje o tome koji bi trebalo da budu prioriteti Vlade, Grej je odgovorio da su to nastavak reforme javnog sektora da bi bio "agilniji i efikasniji", unapređenje uslova poslovanja i zaštita najsiromašnijih građana.

"U okviru reforme javnog sektora važna je i velika reforma penzijskog sektora" jer "previše novca odlazi na penzije - 12 odsto bruto domaćeg proizvoda", ocenio je Grej i dodao da je "u Srbiji previše mogćunosti za prevremenu penziju i to nije održivo".

Upitan o korupciji u Srbiji, Grej je odgovorio da su za njeno postojanje ključne dve stvari - "tržište koje nema dovoljno konkurencije i institucije koje nedovoljno odgovaraju za svoj rad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: